A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714141224.1523.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

REACTIA BOR la propunerea unui deputat ca statul sa nu mai finanteze constructia Catedralei Neamului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-11-2015, ora 09:42

REACTIA BOR la propunerea unui deputat ca statul sa nu mai finanteze constructia Catedralei Neamului

Articol de Cristian Amariei
Patriarhia Romana reactioneaza la propunerea deputatului Remus Cernea ca statul sa nu mai finanteze constructia Catedralei Neamului.

Oamenii Domnului spun ca propunerea acestuia este revoltatoare, subliniind, intr-un comunicat publicat pe basilica.ro, ca asa cum s-au gasit bani pentru Arena Nationala, Teatrul National si Biblioteca Nationala, "desi nu toti cetatenii merg la biblioteca, teatru sau stadion", tot astfel este justificat si sprijinul financiar de la Stat pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

"Viitoarea Catedrala patriarhala sau Catedrala Mantuirii (eliberarii) Neamului va fi un obiectiv arhitectural si turistic important pentru Bucuresti, singura capitala europeana care nu are inca o Catedrala reprezentativa pentru credinta majoritatii locuitorilor sai (doua milioane de crestini ortodocsi). Dupa cum sume importante de bani au fost alocate de la bugetele de stat centrale si locale pentru Biblioteca Nationala, Teatrul National si Arena Nationala, obiective reprezentative din Bucuresti, desi nu toti cetatenii merg la biblioteca, teatru sau stadion, tot astfel este justificat si sprijinul financiar de la Stat pentru Catedrala Mantuirii Neamului", se arata in comunicatul Bisericii Ortodoxe Romane.

"1. Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este un vechi proiect de peste 130 ani. Dupa Razboiul de Independenta din anul 1877, cand bulgarii au hotarat construirea Catedralei Alexandru Nevski din Sofia, ca expresie de recunostinta fata de soldatii cazuti pentru independenta Bulgariei de sub Imperiul Otoman, regele Carol I (1866-1914) a promulgat Legea nr. 1750/1884 in care se preciza necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe in Bucuresti. Prin aceeasi lege, Statul roman aloca un buget de 5 milioane de lei pentru construirea acesteia, suma care reprezenta aproximativ 5% din bugetul tarii, insa, din nefericire, inceperea lucrarilor a fost amanata. Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939), a reluat ideea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, mai ales dupa Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ca fiind un deziderat national. in prezent, proiectul a devenit o realitate, constructia este avansata si poate fi finalizata pana in anul 2018. Afirmatia domnului deputat Remus Cernea ca obiectivul Catedrala Mantuirii Neamului nu ar trebui sa se mai afle in programul Romania 100, menit sa marcheze, in anul 2018, o suta de ani de la constituirea Statului unitar Roman, arata lipsa de respect si de adeziune a domnului Remus Cernea fata de istoria si credinta poporului roman.

2. Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este o necesitate de ordin practic atat in ceea ce priveste spatiul din Sfantul Altar, cat si spatiul destinat credinciosilor. Catedrala patriarhala de pe Dealul Mitropoliei, construita in urma cu peste 350 de ani (1656-1658) ca biserica de manastire, avand doar provizoriu statutul de catedrala, stabilit de patriarhul Miron Cristea in anul 1925, nu mai corespunde astazi cerintelor liturgice, pastorale si de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Romane. Daca pana in anul 1990 Sfantul Sinod era format doar din 12 membri, in prezent numarul ierarhilor este de 53. In acelasi timp, capacitatea actualei Catedrale patriarhale din Dealul Mitropoliei este de aproximativ 500 de persoane, situatie in care numerosi credinciosi sunt nevoiti sa participe la Sfanta Liturghie aflandu-se in exteriorul acesteia, de multe ori in conditii de vreme nefavorabila.

3. Toate catedralele si bisericile mari construite dupa anul 1990 in alte orase ale Romaniei au primit sprijin financiar de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit Constitutiei Romaniei (art. 29-30), Legii Cultelor nr. 489/2006, O.G. 82/2001 si H.G. nr. 1470/2002. Autoritatile Statului roman au inteles necesitatea construirii Catedralei Mantuirii Neamului ca necesitate practica, dar si ca simbol al demnitatii si unitatii nationale prin adoptarea in unanimitate a Legii Catedralei nr. 261/2005, precum si ca o reparatie morala pentru bisericile demolate sau translate din Bucuresti pentru a construi in locul lor Casa Poporului. In art. 1 alin. (2) al acestei legi se prevede ca fondurile necesare construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita alocarilor bugetare anuale, precum si de organele administratiei publice locale. in acest context, aprobarea initiativei legislative a domnului Remus Cernea ar constitui o discriminare intre Catedrala Mantuirii Neamului si orice alt lacas de cult, al oricarui cult religios recunoscut din Romania, sprijinit financiar de catre stat. Mentionam ca in alte state din lume, marile catedrale s-au construit si cu sprijinul financiar al Statului sau prin acordarea de facilitati fiscale pentru societatile comerciale care au contribuit la edificarea acestora. De exemplu, Catedrala Nationala din Washington DC (SUA), Catedrala Iisus Mantuitorul din Moscova (Rusia), Catedrala Sfantul Sava din Belgrad (Serbia) etc.

4. Viitoarea Catedrala patriarhala sau Catedrala Mantuirii (eliberarii) Neamului va fi un obiectiv arhitectural si turistic important pentru Bucuresti, singura capitala europeana care nu are inca o Catedrala reprezentativa pentru credinta majoritatii locuitorilor sai (doua milioane de crestini ortodocsi). Dupa cum sume importante de bani au fost alocate de la bugetele de stat centrale si locale pentru Biblioteca Nationala, Teatrul National si Arena Nationala, obiective reprezentative din Bucuresti, desi nu toti cetatenii merg la biblioteca, teatru sau stadion, tot astfel este justificat si sprijinul financiar de la Stat pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

5. Atitudinea ostila a domnului Remus Cernea fata de noua Catedrala s-a manifestat si in anul 2007 cand Asociatia Solidaritate pentru libertate de constiinta, condusa pe atunci de dansul, a pierdut definitiv si irevocabil in fata instantelor judecatoresti o actiune in contradictoriu cu Patriarhia Romana. Ca si atunci, si in prezent citatele trunchiate din legislatie au devenit o regula in slaba argumentare a domniei sale. De exemplu, domnul Remus Cernea ignora cu buna stiinta mentiunea explicita din Legea cultelor nr. 489/2006, potrivit careia Cultele religioase recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului pentru cheltuielile privind ... constructii noi (art. 10 alin 6). in schimb, acesta incearca sa deduca din neutralitatea statului (inclusiv fata de ideologiile atee) o interdictie a autoritatilor de a acorda sprijin cultelor recunoscute, potrivit reglementarilor existente.

In concluzie, recenta initiativa legislativa provocatoare a domnului Remus Cernea are ca scop legiferarea de catre Parlamentul Romaniei a unei interdictii de finantare a viitoarei Catedrale patriarhale, initiativa care intra in contradictie cu Constitutia Romaniei (art. 29) si Legea cultelor nr. 489/2006", se arata in comunicatul BOR.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: bor, reactie, remus cernea
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  17.06.2017 03:20

wh0cd830536 toradol pharmacy buy anafranil online prednisolone pack atarax

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii