ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-11-2015, ora 12:17

Putin ordona sanctiuni impotriva Turciei

Articol de Cristian Amariei
Presedintele rus Vladimir Putin a dispus sambata sanctiuni impotriva Turciei, inclusiv un embargo asupra anumitor bunuri si interzicerea prelungirii contractelor de munca ale turcilor care lucreaza in Rusia, relateaza AP in pagina electronica.

Presedintele rus Vladimir Putin a dispus sambata sanctiuni impotriva Turciei, dupa ce fortele aeriene turce au doborat marti un avion rus de razboi, relateaza AP in pagina electronica.

Decretul a fost publicat sambata pe site-ul Kremlinului, la cateva ore dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a exprimat regretul fata de incident, afirmand ca tara sa este "cu adevarat intristata" si si-ar dori ca acest lucru sa nu se fi intamplat niciodata.

In decret sunt prevazute un embargo asupra anumitor bunuri si interzicerea prelungirii contractelor de munca ale turcilor care lucreaza in Rusia. Insa nu se precizeaza ce bunuri sunt vizate de embargo si nu sunt oferite detalii. Dar este dispusa, de asemenea, incetarea zborurilor charter din Rusia in Turcia si vanzarea de catre turoperatori rusi a oricaror pachete de vacanta care includ sejururi in Turcia.

Erdogan si-a exprimat sambata, pentru prima data, regretul fata de incidentul de marti, in care avioane de vanatoare de tip F-16 au doborat bombardierul rusesc de tip Su-24 pentru ca a incalcat spatiul aerian al Turciei, dupa ce a fost avertizat in numeroase randuri sa-si schimbe cursul. A fost pentru prima data intr-o jumatate de secol cand un stat membru NATO a doborat un avion militar rusesc, un incident care a declansat o reactie dura din partea Moscovei.

"Suntem cu adevarat intristati de acest incident", a declarat Erdogan. "Dorim ca acest lucru sa nu se fi intamplat, dar din nefericire s-a intamplat. Sper sa nu se mai intample", a adaugat el.

Adresandu-se unor sustinatori la Balikesir, Erdogan a subliniat ca niciuna dintre cele doua tari nu ar trebui sa permita ca incidentul sa degenereze si sa ia o forma distrugatoare, care ar conduce la "consecinte triste".

El si-a reiterat indemnul la o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin, in marja Conferintei pe tema modificarilor climatice de la Paris (COP21), saptamana viitoare, apreciind ca aceasta va reprezenta o sansa in vederea depasirii tensiunilor.

Insa Erdogan a oferit aceasta deschidere amicala dupa ce a aparat din nou si cu fermitate actiunile Turciei si dupa ce a criticat operatiunile Rusiei in Siria

"Daca permitem sa ne fie incalcate drepturile suverane... atunci teritoriul nu ar mai fi teritoriul nostru", a spus el.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat, la randul sau, ca spera sa aiba loc o intalnire intre Erdogan si Putin la Paris.

"Intr-o asemenea situatie, este important sa fie tinute deschise canale de comunicare", a spus el.

Putin a denuntat actiunile Turciei drept o "lovitura perfida in spate" si a insistat ca avionul rusesc a fost doborat de deasupra teritoriului sirian, printr-o incalcare a dreptului international. El a refuzat, de asemenea, sa raspunda apelurilor telefonice ale lui Erdogan. Un consilier pentru Afaceri Externe al presedintelui rus, Iuri Usakov, a declarat sanbata ca Kremlinul a primit solicitarea lui Erdogan in vederea unei intalniri, dar ca nu poate spune daca o asemenea intalnire este posibila.

Intrebat de ce Putin nu a raspuns celor doua apeluri telefonice ale lui Erdogan, Usakov a raspuns ca "am vazut ca partea turca nu este pregatita sa prezinte scuze elementare cu privire la incidentul aviatic".

Dupa incident, Rusia a mobilizat sisteme de rachete antiaeriene de tip S-400 intr-o baza rusa in Siria, situata la doar 50 de kilometri sud de frontiera cu Turcia, cu scopul de proteja avioane de razboi rusesti, iar armata rusa a avertizat ca va dobori orice tinta aeriana care va reprezenta o potentiala amenintare la adresa avioanelor sale.

Rusia a restrictionat intre timp calatoriile in scop turistic in Turcia, a lasat camioane blocate la frontiera, a confiscat cantitati importante de importuri alimentare turcesti si a inceput sa pregateasca o serie de sanctiuni economice mai largi.

Turcia a emis sambata o alerta de calatorie, in care isi indeamna cetatenii sa amane calatorii neesentiale in Rusia, precizand ca cetateni turci se confrunta cu "probleme" in aceasta tara. Ankara i-a indemnat pe cetatenii turci sa-si amane planurile de calatorie pana cand "se clarifica situatia".

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii