A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713582382.1393.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Producatorii de medicamente, retailerii si farmacistii contesta un proiect de ordin privind raportarea stocurilor de medicamente
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-10-2016, ora 11:15

Producatorii de medicamente, retailerii si farmacistii contesta un proiect de ordin privind raportarea stocurilor de medicamente

Articol de Madalina Irimia
Producatorii de medicamente, retailerii si farmacistii s-au declarat, marti, impotriva unui proiect de ordin de ministru care prevede raportarea zilnica de catre acestia a situatiei privind stocurile si operatiunile comerciale, inclusiv importul paralel cu medicamente de uz uman.

"Este un volum urias de date care se va genera si, stiind care este capacitatea administrativa a autoritatilor, avem foarte mari semne de intrebare vizavi de modul in care un asemenea sistem ar putea sa functioneze. (...) Nu stim care este necesarul real al pacientilor romani, care sunt cantitatile de care ei au nevoie pentru medicamentele care lipsesc de pe piata, ca sa putem lua masurile in asa fel incat sa putem sa le aducem in timp util. Stim foarte bine ce lipseste de pe piata, stim foarte bine care sunt cauzele. Ce nu este clar in acest moment este care sunt masurile pe care autoritatilor le vor lua pentru a rezolva problemele acestea. Masurile sunt complet pe langa ceea ce ar trebui sa se intample in mod normal", a declarat, marti, cu prilejul unei dezbateri publice, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

Potrivit acestuia, o astfel de procedura va necesita costuri materiale legate de procesul de interconectare informatica.

"Nu stim pe banii cui, nu stim cum se va face exact acest lucru, plus ca vor trebui sa fie oameni dedicati procesului de raportare. (...) Acest proiect de act normativ ne arata masura incompetentei celor care conduc destinele sanatatii in Romania", a spus Zaharescu.

Directorul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Laurentiu Mihai, a sustinut ca proiectul de ordin propus de Ministerul Sanatatii "nu isi va atinge obiectivul declarativ, acela de a asigura accesul pacientilor la tratament", intrucat acesta nu se adreseaza "cauzelor reale" din cauza carora medicamentele "dispar" de pe piata.

"Pe de o parte, taxa aberanta de clawback, iar pe de alta parte politica la fel de aberanta de pret minim in Europa. Nu prevede nicio masura reala prin care statul ar putea interveni ca sa asigure accesul pacientilor la tratament. isi doresc sa aiba (n.r. reprezentantii MS) doar o cantitate imensa de date, industria trebuie sa raporteze zilnic stocurile ceea ce banuiesc ca le va oferi o imagine foarte frumoasa, artistica, ar putea face un catalog al cladirilor in pericol de prabusire din Bucuresti. S-ar putea sa arate foarte frumos, dar oamenii care locuiesc acolo vor fi in acelasi pericol", a mai afirmat Laurentiu Mihai.

Potrivit acestuia, o alta problema ar fi si siguranta datelor comerciale. "Cu siguranta nu am obtinut raspunsuri satisfacatoare in ceea ce priveste siguranta datelor si cine va fi in continuare proprietarul datelor dupa ce agentii economici vor raporta foarte detaliat toate activitatile economice catre o structura, care nici aceea nu a fost clar explicata. Va fi de la MS? Va fi de la ANMDM?", a adaugat reprezentantul APMGR.

Vicepresedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania Iulian Trandafir a criticat faptul ca in proiectul de ordin nu se defineste foarte clar cine este proprietarul softului si cine poate prelucra datele raportate.

"Datele pe care le doresc sa le obtina nu ajuta cu absolut nimic. Nu fac decat sa urmareasca efectul si nu cauza lipsei medicamentelor. Cauza am mai discutat-o de atatea ori. Pleaca de la metodologia de calcul a preturilor la medicamente, continua cu taxa de clawback, cu nerespectarea legislatiei in vigoare. Ma indoiesc profund ca distribuitorii mari din Romania vor raporta la nivel de serie de factura, client. Tot ce inseamna secret comercial va fi pus pe masa pur si simplu pentru ca exista un ordin. Cred ca va fi contestat in toate modalitatile cu putinta. Acest raport nu o sa rezolve mai nimic, pentru ca sunt stocuri in tranzit", a sustinut Trandafir.

Secretarul de stat in MS, Ioana Ursu, a precizat ca proiectul de ordin urmareste introducerea obligativitatii raportarii zilnice a stocurilor de medicamente si vine din "nevoia Ministerului Sanatatii si de a fi proactiv si nu reactiv".

"In momentul de fata, avem o problema mare la MS — aceea ca nu stim dinainte ca urmeaza sa avem o problema de stocuri. (...) Avem situatii de criza — cea in care ne anunta un spital, ne anunta pacientii sau ne anunta farmacistii si ne spun ca nu mai au. Moment in care trebuie sa incepem cautarea pe lant sa vedem unde este", a explicat Ursu.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  04.07.2017 16:29

wh0cd70126 atarax w/o prescription this site

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii