ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
16-09-2012, ora 13:08

Privatii vor sa opreasca exodul bolnavilor de cancer in strainatate

Articol de Cristian Amariei

In tara in care bolnavii de cancer cheltuie anual circa 40 de milioane de euro pentru tratamentul in strainatate, alternativa privata locala a demarat puternic. Cat costa salvarea unei vieti? Pare o intrebare meschina, insa si mai meschina este situatia in care o viata se pierde din cauza lipsurilor financiare sau a unei alternative. Pe langa preventia deficitara, acestea ar fi cele doua cauze care plaseaza Romania in fruntea UE privind imbolnavirile si mortalitatea in diferite forme de cancer. Majoritatea romanilor diagnosticati cu aceasta maladie costisitoare, al carei tratament ajunge si la 20.000 de euro pe luna, fac rost de bani pentru a merge in strainatate dupa ce isi mediatizeaza cazul.

Cei mai norocosi fie au banii necesari, fie obtin aprobare din tara pentru tratamentul in strainatate, care ar putea fi ulterior decontat. „Ajutorul CNAS este teoretic, pentru ca, de cele mai multe ori, ramane fara bani si finanteaza doar tratamentele din tara, care presupun inscrierea pe o lunga lista de asteptare“, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Privatul nostru, mai ieftin

Nu de putine ori, in apelurile bolnavilor am auzit ca au nevoie de bani pentru deplasarea la spitale precum Anadolu din Turcia, AKH din Viena sau Nurnberg Klinik din Germania. Numai la Anadolu merg anual aproximativ 2.400 de romani, iar reprezentantii centrului vor sa aiba in Romania o prezenta fizica, fara intermediari. Operatorii privati au sesizat nevoia de alternativa locala si au investit, in ultimii trei ani, circa 90 de milioane de euro in centre oncologice in care, dupa spusele lor, ofera acelasi tratament ca acela in strainatate, insa mai ieftin.

Radioterapia nu este decontata de CNAS, dar partea buna este ca aceste costuri sunt de doua-trei ori mai mici decat in strainatate, unde se adauga si transportul, si cazarea“, spune Robert Chitan, director de promovare la Gral Medical, care a inaugurat, in 2009, primul centru privat de oncologie din tara, OncoFort. Cu 2.000 de pacienti anual si o cifra de afaceri de 2,9 mil. euro, centrul genereaza 20% din rulajul operatorului. OncoFort este inrudit cu Spitalul AKH din Viena, unde romanii lasa lunar cate 500.000 de euro, si a reusit sa „fure“ de la an la an tot mai multi pacienti, care sunt indrumati chiar de medicii austrieci sa mearga aici. Poate si pentru ca protocolul de tratament este acelasi si presupune iradierea 3D a tumorii, care asigura o eficienta mai mare a tratamentului. In clinicile de stat se foloseste inca iradierea 1D sau 2D, mai putin eficiente. „Centrele oncologice de stat sufera din cauza lipsei de dotare si de motivare a personalului incadrat, pentru ca acesta nu e trimis la specializari“, spune Ionela Rusu, managerul Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov, care a fost inaugurat in mai anul acesta, in urma unei investitii de 25 de milioane de euro a Oncocard Invest. In nici patru luni de functionare, a ajuns la 400 de pacienti pe luna, din toate zonele tarii.

Integral pe capital.ro

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii