ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-02-2016, ora 09:11

Privarea de somn este la fel de periculoasa ca un regim alimentar foarte gras timp de sase luni

Articol de Cristian Amariei
Efectele unei nopti dormite prost sunt mult mai daunatoare decat v-ati putea imagina, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la centrul Cedars – Sinai, din Los Angeles. Noul studiu arata ca privarea de un somn bun pentru o singura noapte are asupra sensibilitatii la insulina un efect la fel de negativ ca un regim alimentar foarte gras pe o perioada de sase luni.

Cercetarile au vizat felul in care privarea de somn si o dieta alimentara prea grasa pot conduce la cresterea in greutate si chiar obezitate (sensibilitatea la insulin este strans legata de greutatea in exces).

„Cand corpul devine mai putin sensibil la insulina (cu alte cuvinte, rezistent la insulina), este nevoit sa produca mai multa pentru a mentine glicemia la un nivel stabil. Acest lucru poate duce eventual la un diabet de tip 2, boala care impiedica insulina din corp sa raspunda corect — pentru ca exista prea mult zahar in sange. Diabetul se asociaza cu o serie de complicatii serioase, printre care bolile cardiace. Oamenii obezi prezinta riscuri mai mari de a dezvolta rezistenta la insulina si, prin urmare, de a face diabet”, a declarat coordonatorul studiului doctorul Josiane Broussard.

In cadrul studiului, cercetatorii au masurat sensibilitatea la insulina in cazul a opt caini inainte si dupa ce au fost supusi la o dieta cu multe grasimi care predispune la obezitate. Inainte de administrarea unor alimente bogate in grasimi, cercetatorii au folosiv un test de toleranta la glucoza pentru a masura sensibilitatea la insulina in cazul cainilor care au fost privati de o noapte de somn si au comparat rezultatele obtinute cu cele ale cainilor care au dormit normal. Cainii au fost hraniti cu alimente bogate in grasimi timp de sase luni, dupa care au fost din nou supusi testelor. Inainte de regimul alimentar gras, o noapte de privare de somn a redus sensibilitatea la insulina cu 33%, aceasta valoare este asemanatoare cu reducerea provocata numai prin administrarea unei diete bogate in grasimi (21%). Dupa ce sensibilitatea la insulina a fost afectata de regimul alimentar, privarea de somn nu a mai afectat nivelul de sensibilitate la insulina.

„Studiul nostru sugereaza ca o noapte de privare totala de somn poate fi la fel de daunatoare pentru sensibilitatea la insulina ca sase luni de regim alimentar foarte bogat in substante grase. Cercetarea demonstreaza importanta unui somn bun pentru mentinerea nivelurilor de glicemie si reducerea riscurilor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea si diabetul”, a mai precizat doctorul Broussard.

Mai mult, afectarea sensibilitatii la insulina in cazul privarii de somn poate duce la cresterea consumului de alimente si a unui risc crescut pentru aparitia bolilor metabolice.

Este esential ca medicii de familie sa le explice pacientilor cat de important este somnul pentru sanatatea lor. Majoritatea pacientilor inteleg importanta unei diete echilibrate, dar noile studii atrag atentia asupra faptului ca somnul este la fel de important pentru a mentine sanatatea organsimului.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: somn, pericol, obezitate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii