ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
26-09-2012, ora 17:06

Preturile medicamentelor ar putea scadea cu pana la 10%

Articol de Alexandra Stefanescu

“Prin sistemul distributiei directe a medicamentelor, de la producatori sau importatori direct catre farmacii, preturile medicamentelor ar putea scadea cu pana la 10%, iar sistemul de aprovizionare ar fi cu mult imbunatatit in sensul reducerii sincopelor in disponibilitatea anumitor medicamente in farmaciile cu circuit deschis. Desigur, trecerea de la sistemul traditional de distributie la acesta este un proces care necesita ceva timp si implica schimbari importante in strategia unui producator de medicamente”, a aratat Nicu Musat, director general MSL Logistic Services, singurul furnizor independent de servicii logistice pentru industria farmaceutica din Romania.

Majoritatea medicamentelor ajung in farmacii, clinici sau spitale dupa ce de la producator (local sau extern) trec printr-unul sau doi distribuitori, care au, desigur, adaosuri comerciale la care se adauga cele ale farmaciilor. Pentru medicamentele reglementate (cele care se elibereaza numai cu prescriptie medicala), pretul maxim este controlat de Ministerul Sanatatii, care plafoneaza adaosurile comerciale percepute atat de distribuitori, cat si de farmacii. Astfel, in functie de valoarea unui medicament, distribuitorii pot adauga minim 10%, maxim 14% dar nu mai mult de 30 lei pentru un medicament. In multe cazuri, producatorul acorda și discounturi suplimentare distribuitorilor, in functie de produse, rulaj, situatii specifice etc. Farmaciile, la randul lor, raportat la categoria de pret a unui medicament, au voie sa practice un adaos comercial cuprins intre 12- 24%, dar nu mai mult de 35 lei per medicament.

Prin distributia directa, distribuitorul nu mai intervine comercial, ci doar presteaza servicii logistice si de transport, astfel incat se elimina adaosul de 10- 14% perceput de un distribuitor traditional. Marfa nu mai intra in proprietatea distribuitorului, ci ramane in continuare a producatorului local sau extern. Mai mult, medicamentele ramanand in proprietatea producatorului pana la livrarea lor catre farmacii, acesta are un control crescut asupra pretului final de vanzare”, a precizat Nicu Mușat. Desigur, companiile care realizeaza distributia directa trebuie sa fie autorizate si sa respecte normeIe Ministeruui Sanatatii, asigurand mentinerea calitatii medicamentelor.

Sistemul distributiei directe avantajeaza si producatorii de medicamente, permitandu-le sa isi conserve o parte mai mare din venitul afectat de taxa de “claw- back”. Sistemul claw-back, introdus la sfarsitul anului 2009, a suferit in timp diferite modificari. Din octombrie 2011, s-a schimbat fundamental modul de calcul al taxei claw-back, in sensul ca toti contribuabilii din domeniu trebuie sa plateasca o taxa ce urmareste sa acopere intregul consum de medicamente compensate care depaseste bugetul aprobat de Ministerul Sanatatii. In luna august 2012, guvernul a aprobat o noua formula de calcul a taxei claw-back, aplicabila de la 1 octombrie a.c., apreciind ca noua formula de calcul va reduce cuantumul acesteia de la aproximativ 30% la 20%.

Prin sistemul distributiei directe, scazand discounturile pe care le acorda distribuitorilor traditionali, producatorii pot conserva suplimentar 5-10% din venit, dupa cum arata experienta noastra: realizand distributia directa pentru produse strict controlate, medicamente clasice, produse homeopate etc, practic avem un feedback de la toate categoriile de producatori. Desigur, schimbarea unui intreg mod de lucru si a unor proceduri de lucru nu este usoara si acesta este primul prag pe care trebuie sa il trecem impreuna cu producatorii”, a precizat Nicu Musat.

Foto: zf.ro

     
Tag-uri: pret, medicamente, taxa
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii