A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713511842.656.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Premierul Ponta si presedintele Iohannis bat la usa marilor puteri. Americanii si francezii si-au redus intr-un an investitiile in Romania cu 1,5 miliarde de euro
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
11-02-2015, ora 11:13

Premierul Ponta si presedintele Iohannis bat la usa marilor puteri. Americanii si francezii si-au redus intr-un an investitiile in Romania cu 1,5 miliarde de euro

Articol de Cristian Amariei
Premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis bat in aceste zile lumea in lung si in lat primul mergand in America in cautare de investitori, cel de-al doilea la Paris incercand sa repare relatia cu Franta stricata in vremea lui Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a plecat aseara in Statele Unite ale Americii cu scopul declarat

de a gasi investitori, in vreme ce presedintele Klaus Iohannis s-a aflat ieri in vizita in Franta, aceste doua tari fiind de importanta majora pentru Romania, dar care, intr-un singur an, 2013, si-au redus investitiile in economia locala, impreuna, cu 1,5 miliarde de euro.

In 2013, ultimele date disponibile la BNR, investitiile americane in Romania s-au redus cu 800 de milioane de euro, iar cele franceze cu 700 de milioane de euro. Cu ambele state Romania are incheiate „parteneriate stra­tegice“, insa ele, din punct de vedere economic, au contat prea putin. SUA nu au de trei ani un ambasador la Bucuresti, americanii sunt abia pe locul al 13 in topul investitorilor straini, cu un stoc al investitiilor de doar un miliard de euro.

In privinta Frantei, relatiile politice sunt la cel mai jos nivel din istorie, principala disputa repre­zentand-o romii romani rezidenti in aceasta tara.

O sa merg la Washington pentru a avea intalniri si cu secretarul de stat al comertului si cu alti reprezentanti ai mediului de afaceri pe dimensiunea economica a Parteneriatului strategic Romania-Statele Unite ale Americii. La relatii excelente politice si militare trebuie sa avem relatii mai bune si economice“, a spus ieri Ponta, citat de Mediafax. Ponta spune ca este nevoie de indepartarea oricaror bariere pentru marii investitori americani astfel incat Parteneriatul strategic sa fie eficient si din punct de vedere economic, nu doar politic si militar.

La randul sau, Iohannis sustine: „Avem relatii romano-franceze care depasesc cadrul unui parterne­riat simplu, chiar al unui parteneriat strategic“.

Ce afaceri au americanii pe piata locala

In urma cu o luna, emisarul american Victoria Nuland a venit la Bucuresti sa-l cunoasca, dupa cum a afirmat, pe presedintele Klaus Iohannis si a sustinut ca exista interes pentru Romania din partea companiilor americane. insa, in cuida faptului ca exista o prezenta militara americana aici, iar realizarea scutului antiracheta este in grafic, relatiile economice romano-americane stagneaza.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii