A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714195137.5831.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Premiera: A fost realizat primul transplant cu celule stem mezenchimale din Europa Centrala si de Est
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
25-09-2012, ora 15:32

Premiera: A fost realizat primul transplant cu celule stem mezenchimale din Europa Centrala si de Est

Articol de Madalina Irimia

Pe baza acordului departamentului de cercetare si dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregatit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. Celulele stem mezenchimale sunt diferite de celulele stem hematopoietice, care se recolteaza tot din cordon, dar din sangele de cordon ombilical. Apoi, pentru prima data in Europa Centrala si de Est, aceste celule au fost utilizate in tratament.

Celulele stem mezenchimale au fost transplantate unui numar de patru pacienti (trei copii si un adult) in clinicile de transplant din Varsovia si Katowice (Polonia). Viata pacientilor a fost amenintata din cauza bolii grefa vs gazda (GvHD), care este o complicatie frecventa dupa transplantul de maduva osoasa. Datorita acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale viata pacientilor a fost salvata sau prelungita.

A fost ultima sansa de tratament pentru acei pacienti – spune doctorul Transplantolog Dariusz Boruczkowski - inainte acestia au fost tratati cu medicamente utilizate in mod obisnuit in aceasta situatie, dar fara niciun succes. De aceea, dupa obtinerea aprobarii comitetului de bioetica, celulele stem au fost pregatite in laborator si apoi utilizate clinic.

Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferentiate care sunt capabile sa se auto-reinnoiasca si sa prolifereze. Ele pot fi izolate din cordonul ombilical (asa-numita Gelatina Wharton). Atat celulele stem mezenchimale cat si cele hematopoietice au o trasatura comuna - ele pot fi colectate si stocate numai o data in viata - la nastere. Recoltarea celule stem este o procedura simpla si sigura care poate salva viata in viitor.

Celulele stem au fost pregatite de catre oamenii de stiinta ai grupului FamiCord care lucreaza in laboratoare situate in Romania, Ungaria, Spania, si Polonia. Acesta a fost primul caz de utilizare terapeutica a celulelor stem mezenchimale in Polonia si in Europa Centrala.

Foto: puterea.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii