ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-01-2015, ora 11:36

Ponta: „TVA va scadea de anul viitor, dar nu la toate produsele”

Articol de Cristian Amariei
Premierul Victor Ponta a declarat ca taxa pe valoare adaugata va scadea de la nivelul de 24% incepand de anul viitor. Doar ca scaderea nu se va aplica la toate produsele, ci se are in vedere doar cele agricole.

Taxa pe valoare adaugata (TVA) a crescut de la nivelul de 19% la 24% incepand cu data de 1 iulie 2010. in ultimii doi ani au existat mai multe promisiuni in care autoritatile au anuntat ca iau in calcul mai multe variante de a reveni cu TVA la nivelul din 2010 sau chiar mai mic, adica la anumite produse.

Un prim pas a fost realizat in domeniul panificatiei, unde TVA a scazut la 9% incepand cu 1 septembrie 2013.

"Promisiunea realiasta, nu promisiuni desarte, promisiunea realista este ca, de la 1 ianuarie 2016, sa scadem TVA la produsele agricole. Nu tot TVA. Eu spun ce cred ca este realist", a declarat Ponta, in cadrul emisiunii "Lumini si umbre", difuzata pe postul B1 TV.

"Mi-ar fi usor sa promit, ca altii, ca scadem CAS. Promisiunea cu CAS uitati ca am realizat-o. Cand toata lumea a zis ca nu este sustenabila. Uite ca a fost sustenabila si cred ca va bucurati, pentru ca aveti angajati", a mai spus prim-ministrul.

In luna decembrie, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat in comisiile de specialitate din Parlament, cu ocazia avizarii bugetului, ca in 2015 va scadea TVA la carne de la 24% la 9% daca incasarile vor permite.

"Primul ministru a spus cel tarziu la inceputul lui 2016, asta nu inseamna ca, daca la jumatatea anului 2015, incasarile o vor permite, nu vom ezita sa facem aceasta reducere”, a spus Constantin.

Consumul de alimente s-a redus considerabil in ultimul an, atat din cauza scaderii puterii de cumparare, cat si din cauza TVA-ului de 24%. Ultimul an nu a fost unul prea bun pentru producatorii din industria alimentara. Unii dintre cei mai afectati sunt cei din sectorul carnii. Multi dintre ei nici nu se mai gandesc la competitivitate, ci la o modalitate de a supravietui. Producatorii sustin ca cea mai buna solutie pentru piata ar fi reducerea TVA, chiar din acest an. Reprezentantii celor mai importante companii din industria carnii sustin ca, in prezent, TVA de 24% pentru alimente duce la o evaziune fiscala ce atinge valori uriase.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: victor ponta, tva, scadere
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii