A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715972182.5697.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Poluarea aerului este responsabila de 48.000 de decese pe an in Franta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-06-2016, ora 10:46

Poluarea aerului este responsabila de 48.000 de decese pe an in Franta

Articol de Madalina Irimia
Poluarea aerului data de particulele fine este responsabila de moartea a 48.000 de oameni in fiecare an in Franta, ceea ce face din ea a treia cauza de mortalitate care poate fi prevenita dupa fumat si alcool, potrivit unui studiu publicat marti, citat de agentia France Presse.

Decesele cauzate de poluarea legata de activitati umane (transport, industrie, cu combustibili fosili cum ar fi petrolul, agricultura etc.) reprezinta noua la suta din decesele din Franta continentala (cu exceptia insulei Corsica si a teritoriilor de peste mari, cuprinzand 62 milioane de locuitori), conform unui studiu efectuat de Santé Publique France.

Astfel, poluarea aerului se situeaza pe locul al treilea in ceea ce priveste mortalitatea, dupa tutun (78.000 de decese pe an) si alcool (49.000 de decese), a declarat profesorul François Bourdillon, presedintele director general al acestui organism public, adaugand ca aceasta este o "specie de moarte invizibila".

Acest tip de poluare reprezinta o pierdere a sperantei de viata pentru o persoana sub 30 de ani care poate depasi doi ani, mentioneaza studiul.

Pierderea sperantei de viata este, in medie, mai mare in orasele mari (15 luni si chiar mai mult), dar nu sunt ferite nici zonele rurale (noua luni).

Harta concentratiilor de particule fine arata ca nivelul lor este cel mai ridicat in mari zone urbane cum ar fi regiunea Paris, nord-estul Frantei si axa Lyon — Marsilia.

Peste 34.000 dintre aceste 48.000 de decese pot fi prevenite in fiecare an prin diminuarea nivelurilor de particule fine, potrivit unuia dintre scenariile retinute de catre autorii studiului.

Cu toate acestea, cifrele mortalitatii din acest nou studiu nu sunt in crestere in comparatie cu rezultatele celor anterioare, observa Sylvia Medina, coordonator al programului "Air Santé".

Studiul francez confirma cercetarile europene din cadrul programului "Clean air for Europe" care a evaluat mai mult de 40.000 de decese legate de poluarea in Franta.

Un impact asupra sanatatii, pe termen lung este declansat de la o concentratie de 80 micrograme de PM10 (particule cu diametrul mai mic 10 microni) pe metru cub de aer.

Expunerea la poluarea aerului, inclusiv la particule fine, contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare (infarct miocardic etc.), respiratorii sau neurologice si a cancerului. Ea favorizeaza tulburari in reproducere si in dezvoltarea copiilor, a mai adaugat Sylvia Medina, citata de AFP.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: poluare, deces, franta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii