ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-03-2015, ora 12:34

Politia nu mai foloseste radarele fixe

Articol de Cristian Amariei
Politia rutiera depisteaza, in prezent, vitezomanii de pe sosele doar cu radare mobile, cele fixe nemaifiind functionale, conform Inspectoratului General al Politiei Romane.

Politia rutiera nu mai dispune de sisteme fixe functionale, cu rol de supraveghere a traficului rutier si masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, ci doar de radare mobile.

Agentii au in folosinta in prezent 639 de radare mobile repartizate la inspectoratele judetene de politie (in medie 14 aparate/judet), Brigada Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (36) si Sectia de Politie Autostrazi (24).

Nici radarele fixe amplasate pe Drumul National 1 nu mai sunt functionale in prezent. Vitezomanii risca amenzi cuprinse intre 195 si 1950 de lei.

Codul rutier stabileste ca un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Salariul minim brut pe economie a fost majorat din 1 ianuarie 2015 la 975 de lei, de la 900 de lei, cat era in 2014, urmand ca din 1 iulie 2015 sa ajunga la 1.050 de lei.

Siguranta rutiera din Romania

Romania se claseaza printre statele membre UE cu cea mai mare rata a accidentelor rutiere fatale in anul 2014, inregistrand 91 de decese la fiecare milion de locuitori, aproape dublu fata de media europeana (51 decese / 1 milion locuitori). Datele statistice arata insa ca Romania a inregistrat progrese in domeniu, reusind sa reduca numarul deceselor survenite in urma accidentelor rutiere cu 24% in ultimii 4 ani (semnificativ peste media UE de 18%).
Comparativ cu anul 2013, reducerea numarului de accidente rutiere mortale a continuat, desi intr-un ritm mult mai scazut, de doar 2%, apropiat de media UE (1%).

Romania, alaturi de Letonia, inregistreaza si cel mai ridicat procent al deceselor in randul pietonilor din numarul total de victime al accidentelor rutiere (39% fata de media UE de 22%). in ceea ce ii priveste pe ciclisti, procentul deceselor inregistrate in Romania este aproape de media europeana (9% vs. 8%), in timp ce in cazul motociclistilor indicatorul este mult sub aceasta medie (3% vs. 15%).

In cele 28 de state membre ale Uniunii s-au inregistrat, in 2014, 25.700 de accidente rutiere mortale. Din totalul victimelor, 22% erau pietoni, 8% ciclisti, 15% motociclisti, 3% conducatori de motorete, restul de 52% fiind reprezentat de soferi sau pasageri ai autoturismelor.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: politie, radar, soferi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii