ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
03-09-2012, ora 11:14

Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au pana in 29 de ani

Articol de Madalina Irimia

Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, iar majoritatea s-a infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat, arata rezultatele unui studiu realizat in 2012.

In prezent, in Romania traiesc peste 11.000 de pacienti cu HIV/SIDA, iar cei mai multi dintre ei, respectiv 6.726, sunt tineri intre 20 si 29 de ani, arata un studiu realizat in luna iunie 2012 de Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Acelasi studiu arata ca in prima jumatate a anului 2012 au fost diagnosticati 313 pacienti noi infectati cu HIV/SIDA, iar dintre acestia cei mai multi s-au infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat. De altfel, un raport publicat anul acesta de Fundatia "Tineri pentru Tineri" arata ca 54% din tinerii cu varste intre 15-24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional si 16,3% nu l-au folosit niciodata.

"Toate aceste statistici demonstreaza ca multi dintre tinerii activi sexual nu sunt constienti de riscurile la care se supun in cazul unui contact neprotejat. Este foarte important ca ei sa constientizeze utilitatea prezervativului in protectia impotriva virusului HIV.

La fel de important este si ca tinerii activi sexual sa mearga sa se testeze si, in cazul unui rezultat pozitiv, sa urmeze tratamentul. Durata de viata a bolnavilor cu HIV care urmeaza continuu si cu strictete tratamentul prescris de medic este similara cu durata de viata a unei persoane sanatoase", a declarat dr. Maria Georgescu, director al organizatiei ARAS, citata de Romania Libera.

Integral pe ziare.com

Foto: monitorulcj.ro

     
Tag-uri: pacienti, HIV, tratament
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii