ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-05-2016, ora 15:07

Peste 4.000 de copii disparuti de acasa in ultimul an

Articol de Cristian Amariei
4.200 de copii au disparut de acasa in ultimul an, iar peste 97% dintre cazuri reprezinta parasiri voluntare ale domiciliului. Cele mai multe disparitii sunt inregistrate in randul adolescentilor, potrivit datelor puse la dispozitia organizatiei Salvati Copiii Romania de catre Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), Directia de Investigatii Criminale.

Din totalul copiilor disparuti in perioada 15 mai 2015 – 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1277 au varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani si 2791 sunt mai mari de 14 ani. Minorii pleaca intentionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioada nedeterminata, cele mai multe disparitii fiind inregistrate in Bucuresti, Iasi si Constanta. Majoritatea copiilor au fost gasiti, astfel incat, pe 15 mai anul acesta, in evidentele institutiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori disparuti.

Potrivit reprezentantilor IGPR, ca si in anii predecenti, principalele cauze care ii determina pe copii sa isi paraseasca familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lasarea in grija bunicilor sau a altor rude, odata cu plecarea apartinatorilor legali la munca in strainatate, lipsa comunicarii cu parintii, lipsa de educatie, abandonul scolar si influenta anturajului negativ, consumul de alcool si substante halucinogene sau situatia economica precara a familiei.

Din datele oferite de Federatia Europeana pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, la nivel european, cele mai multe disparitii voluntare au loc in cazul copiilor cu varsta de 15 ani. 54% dintre cazurile de disparitii raportate la hotline-urile ONG-urilor membre ale federatiei s-au dovedit a fi disparitii voluntare.

„In viziunea copiilor, fuga de acasa reprezinta o solutie imediata la problemele cu care se confrunta, fara sa realizeze ca se expun unor pericole majore, precum exploatarea sau abuzul. Aceasta problema trebuie solutionata prin oferirea unor modele concrete de depasire a perioadelor dificile prin care trec minorii si prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire, adresate atat copiilor, cat si adultilor care ii ingrijesc", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In acest sens, pe 25 mai, cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, Salvati Copiii Romania, in calitate de membru al Federatiei Europene pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual, Missing Children Europe, si al Organizatiei AMBER Alert Europe, organizeaza workshop-ul „Liberi si in siguranta", la care vor participa adolescenti - membri ai Consiliilor scolare ale Elevilor si ai Consiliului Municipal al Elevilor Bucuresti - si reprezentanti cheie ai comunitatii bloggerilor din Romania.

Workshop-ul este realizat in dorinta de a oferi copiilor modele concrete de solutionare a problemelor si de luare a unei decizii, ce pot functiona atat in grupul de prieteni, cat si in familie, in vederea imbunatatirii relatiei cu parintii, ca factor de prevenire a disparitiilor voluntare.

Ca in fiecare an, campanii de informare se vor desfasura la nivel national - in Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures, Dolj, Brasov, Neamt, Vaslui, Hunedoara, Caras Severin, Arges, Constanta, in scoli si licee, care constau in workshop-uri cu parinti, profesori si copii, campanii stradale si campanii interactive de informare prin forumuri. Toate acestea au scopul de a-i ajuta pe copii sa constientizeze riscurile asociate disparitiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultatilor cu care copiii se confrunta si de a asigura interventia in cadrul unui parteneriat eficient intre persoanele resursa si autoritati - parinti, profesori, consilieri scolari, psihologi si politie.

Mai mult, Salvati Copiii organizeaza regulat intalniri cu consilierii scolari, pentru identificarea copiilor si a familiilor aflate in situatii de risc. Acestea sunt incluse in programele de consiliere si beneficiaza de suport educational si activitati de timp liber, in cadrul Centrelor de Consiliere pentru Parinti, Centrelor Educationale si Centrelor Crestem impreuna (pentru copii ai caror parinti muncesc in strainatate).

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii