ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
04-06-2014, ora 14:27

PREMIERA in Romania: Un client a obtinut dobanda ZERO la un credit, dupa ce s-a judecat cu banca

Articol de Cristian Amariei

Tribunalul Botosani a decis ca un client al Bancii Comerciale Romane sa nu mai plateasca dobanda la credit, dupa ce instanta a gasit clauze abuzive in contractul de imprumut.

Pe vremea cand dadea credite multe populatiei, BCR pune in contracte o clauza prin care isi aronda dreptul de a schimba rata dobanzii dupa cum doreste. Practica celei mai mari banci din tara s-ar putea sa se intoarca impotriva sa, de cand romanii au descoperit legea si judecatoriile, scrie Economica.net.

Mai multe instante din Romania au constatat ca felul in care BCR a definit dobanda contractuala nu este in regula.

In hartiile prin care clientii s-au angajat sa plateasca rate penru 20-30 de ani, singura certitudine privind pretul contractului e aceea ca „dobanda de referinta variabila (DRV) se afiseaza la sediile BCR" si se adauga la o marja de 1-2%.

Cele mai multe instante (dintre cele care au dat dreptate clientilor) au ales sa identifice DRV cu Euribor, insa exista si exemple in care instanta a lasat, practic, contractul fara dobanda.

Viorica M. din Sighetu Marmatiei a dat BCR in judecata in 2009, cu mai bine de un an inainte sa apara OUG 50/2010, care a pus pe jar relatia dintre clienti si banci. V.M. este fost judecator la Judecatoria Sighetu Marmateiei (pana in 2008) si fost procuror la parchetul de pe langa aceeasi instanta, pensionata anticipat in august 2013.

Potrivit declaratiei de avere, V.M. a luat un credit ipotecar de 120.000 de euro in 2007. Contractele BCR de la acea vreme spuneau ca dobanda este fixa in primul an, iar apoi variaza dupa DRV. De regula, din cel de-al doilea an dobanda aproape ca se dubla, la peste 9%. Mai multe...

Foto: mytex.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii