ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-04-2014, ora 18:46

PENSIONARI pe caz de boala ILEGALE: parchetul a extins urmarirea penala fata de medicul Telbis

Articol de Cristian Amariei

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au extins urmarirea penala fata de medicul Sebastian Telbis, intr-un dosar ce vizeaza pensionari pe caz de boala ilegale, pentru alte 187 de cazuri in care exista suspiciuni ca acesta a luat mita.

Anchetatorii il acuza pe Telbis ca in perioada 3 februarie - 13 martie, in calitate de medic in cadrul Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin din cadrul Casei Judetene de Pensii Caras-Severin, a luat mita de la 187 de pacienti sume cuprinse intre 50 de lei si 150 de euro. In schimbul banilor, a acordat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.

Potrivit procurorilor, medicul elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacitatii de munca, respectiv de atestare oficiala a gradului de invaliditate si a drepturilor de asigurari sociale ce decurg din aceasta incadrare.

Extinderea urmarii penale a fost facura de procurorii PICCJ in dosarul instrumentat la aceasta unitate de parchet, in care mai sunt implicati alti doi medici, Ioan Dorel Ungur si Ioan Octavian Cenda.

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 13 martie, perchezitii domiciliare in urma carora au gasit importante sume de bani.

Potrivit Parchetului instantei supreme, in urma perchezitiei domiciliare, "la locuinta inculpatului Telbis Sebastian, au fost identificate si indisponibilizate, in vederea luarii masurilor asiguratorii, importante sume de bani, respectiv 108.465 euro in numerar, 480 lire sterline, 4.120 USD si 51.400 lei". De asemenea, au fost descoperite doua carnete de economie cu un sold de 178.220 euro, emise de o banca din Austria.

Aceasta nu este singurul dosar in care este implicat medicul Telbis. El a fost trimis in judecata, in 18 aprilie, de procurorii DNA, in acelasi dosar in care a fost deferit justitiei si fostul senator Iosif Secasan. Acesta din urma este acuza de Directia Nationala Anticoruptie de complicitate la dare si luare de mita, dupa ce i-ar fi cerut sefului Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin incadrarea in grad de invaliditate a unui padurar.

Potrivit rechizitoriului DNA, la inceputul acestui an, Iova Moza, aflat in somaj si cu sanse reduse de a mai gasi un loc de munca, ca urmare a unor afectiuni medicale de natura cardiaca, a hotarat sa se pensioneze medical. Ulterior, Iova a luat legatura cu Iosif Secasan, care l-a indrumat sa-si completeze dosarul medical, urmand ca impreuna sa mearga la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis.

Imediat dupa completarea dosarului medical, Moza, trimis in judecata in acelasi dosar, avand discutii si cu alte persoane care au mai trecut prin situatia sa si stiind ca rezolvarea pensionarii sale medicale "costa", a imprumutat 1.000 de lei de la un vecin. In 21 februarie, el a venit in Resita, pentru a se intalni cu Iosif Secasan. Acesta din urma i-a precizat ca, pentru solutionarea pensionarii sale medicale, va trebui sa dea medicului Sebastian Telbis, intr-un plic, 200 de euro, sustin procurorii.

"Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei in valuta, respectiv doua bancnote de 50 euro si o bancnota de 100 euro, pe care le-a introdus intr-un plic cumparat dintr-o librarie. Ulterior, cei doi s-au depasat, cu masina personala a lui Iosif Secasan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, in timp ce Iova Moza astepta afara, pe hol, Iosif Secasan l-a informat pe Sebastian Telbis ca, la rugamintea unei terte persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta in legatura cu pensionarea sa medicala. Ulterior, a fost invitat in cabinet si Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de varsta lui Iova Moza, imprejurare in care i-a precizat ca sunt probleme cu cei 'de la Bucuresti intrucat se fac verificari in cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicala' ", mai arata anchetatorii.

Ulterior, Iova Moza a iesit din cabinet, nu inainte de a lasa pe biroul lui Telbis dosarul sau medical, intre ale carui coperte era si plicul continand cu 200 de euro.

Dupa circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou chemat in biroul medicului, fiindu-i precizat ca problema pensionarii sale medicale "se rezolva", dar si ca, in situatia in care va fi chemat la Bucuresti si se vor face verificari amanuntite, exista posibilitatea compromiterii pensionarii sale pe caz de boala.

"Intre timp, in cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secasan, a verificat plicul continand cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru si, dupa ce a constatat ca totul este in regula, i-a facut un semn interlocutorului sau. Dupa ce inculpatul Iosif Secasan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, ramanand singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiti de la Iova Moza", mai arata DNA.

Potrivit procurorilor, dupa cateva minute, Telbis a semnat si parafat decizia medicala asupra capacitatii de munca si raportul de expertiza a capacitatii de munca a lui Iova Moza, cel din urma fiind astfel incadrat in gradul 3 de invaliditate.

Acest dosar va fi judecat de Tribunalul Caras-Severin. Iosif Secasan si-a dat demisia din Senat in 8 aprilie, aratand ca este inculpat intr-un dosar penal si ca nu doreste sa aduca prejudicii de imagine Senatului Romaniei si PNL.

Sursa: mediafax.ro

Foto: ghidcabinet.ro

     
Tag-uri: pensionari, DNA, ilegal
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii