A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715975261.6806.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Organizatiile de media cheama jurnalistii la protest impotriva ghidului propus de CSM
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-05-2012, ora 11:55

Organizatiile de media cheama jurnalistii la protest impotriva ghidului propus de CSM

Articol de Cristian Amariei

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Centru Roman de Jurnalism de Investigatie (CRJI) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) condamna lipsa de transparenta si de consultare a conducerii CSM cu privire la noul ghid pentru relatia justitie - mass media. Organizatiile semnatare cheama jurnalistii sa protesteze marti (22 mai) impotriva adoptarii acestui ghid fara consultarea profesionistilor mass-media.

Mai multi membri Consiliului Superior al Magistraturii au facut public la sfarsitul zilei de joi, 17 mai continutul unui document ce isi propune sa reglementeze relatia dintre mass media si sistemul judiciar. Anuntul nu a fost facut de vreun comunicat oficial al CSM si nici nu a fost postat pe site-ul acestei institutii. Intervalul oferit spre dezbatere publica de catre CSM pentru acest proiect care ar urma sa asigure transparenta actului de administrare a justitiei a fost de o zi de lucru; proiectul urma sa fie evaluat luni in comisia dedicata proiectului, marti urma sa fie votat in plenul CSM, iar miercuri lansat public in compania expertilor olandezi care au contribuit la elaborarea textului.

Adoptarea acestui document intr-un regim cvasi-ocult, fara consultarea consistenta a partilor interesate (jurnalistii si asociatiile de media), nementionarea “interesului public” in corpul documentului, precum si propunerile extrem de restrictive privind accesul presei la dosare ne face sa suspectam ca procesul a fot realizat fara buna credinta cu scopul de a ingreuna accesul presei si al publicului la informatii privind functionarea actului de justitie si pentru a asigura o buna imagine a justitiei”, se arata intr-un comunicat emis de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei.

Organizatiile de media le mai cer membrilor CSM sa prelungeasca cu cel putin o luna termenul votarii acestui ghid si sa supuna documentul unui proces deschis de consultare publica. In acest sens, AW-AMP, CRJI si CJI isi ofera disponibilitatea de a facilita acest proces, prin coordonarea relatiei cu organizatiile de media si colectarea propunerilor venite din zona presei.

„Facem un apel catre jurnalistii interesati sa protesteze impotriva adoptarii noului ghid in forma actuala si sa isi manifeste public interesul prin prezenta marti, 22 mai, orele 10.00, in fata sediului CSM.

De asemenea, facem un apel catre Ambasadei Regatului Unit al Tarilor de Jos care a finantat proiectul in cadrul caruia a fost redactat acest ghid sa accepte prelungirea termenului de adoptare a ghidului cu cel putin o luna, astfel incat documentul sa parcurga procesul unei consultari publice autentice”, mai scrie AW-AMP.

Foto: portal.radioiasi.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii