A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714040227.7811.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Oficiali de la Moscova si Tiraspol: Conflictul ar putea reizbucni in estul Republicii Moldova
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-05-2015, ora 10:21

Oficiali de la Moscova si Tiraspol: Conflictul ar putea reizbucni in estul Republicii Moldova

Articol de Madalina Irimia
Exista riscul reizbucnirii conflictului in estul Republicii Moldova, dupa ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse stationate in Transnistria, avertizeaza mai multi oficiali de la Moscova si Tiraspol.

Parlamentul de la Kiev a denuntat, joi, cele cinci acorduri cu Rusia care prevedeau inclusiv transportarea de echipamente militare si alte bunuri necesare trupelor rusesti dislocate in stanga Nistrului.

Practic, militarii rusi din regiunea separatista Transnistria, aflata in estul Republicii Moldova, nu vor mai putea tranzita teritoriul ucrainean.

Acum, singura varianta ca ei sa ajunga in Transnistria este prin aeroportul de la Chisinau.

Denuntarea de catre Rada Suprema a Ucrainei (parlamentul unicameral) a acordului bilateral cu Rusia privind tranzitul de transporturi militare si trupe inspre regiunea separatista Transnistria din estul Republicii Moldova face dificila aprovizionarea fortei de mentinere a pacii ruse din stanga Nistrului.

"Transnistria este acum o cetate ocupata, iar in estul Moldovei ar putea reizbucni un razboi", a avertizat deputatul din Duma rusa Leonid Kalasnikov.

"Cu aceasta denuntare, Ucraina nu doar ca tulbura relatiile militare cu Rusia, pe care si asa nu le are, dar provoaca inca un razboi. Dar putini inteleg asta. Ce se va intampla cu voluntarii rusi care acum se afla acolo? Unde sa plece ei? Sa zboare nu pot, pentru ca nu au coridor aerian, iar pe cale terestra nu pot trece", sustine Kalasnikov.

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni sevciuk, a avertizat de asemenea, vineri, ca "pericolul izbucnirii tensiunilor a crescut semnificativ" dupa ce Kievul a denuntat Acordul ruso-ucrainean . sevciuk crede ca autoritatile ucrainene ar incerca sa destabilizeze astfel situatia in stanga Nistrului, "iar consecintele ar putea fi grave in contextul conflictului armat din Ucraina".

"Trebuie sa gasim solutii, sa ne gandim ce se poate face acum. Nu putem abandona Transnistria si (Republica) Moldova" a declarat, joi, Vladimir Komoedov, presedintele Comisiei pentru aparare din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus).

Posibilitati pentru aprovizionarea si inlocuirea (prin rotatie) a contingentului rus din Transnistria, o fasie ingusta de pamant cu iesire la mare, intre Ucraina si Moldova, sunt practic nule daca nu se ajunge la un acord cu Bucurestiul si Chisinaul pentru a permite tranzitul aerian.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii