ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-04-2014, ora 08:00

Obiceiuri si superstitii de Paste

Articol de Madalina Irimia

De-a lungul timpului, s-au perpetuat o serie intreaga de datini, obiceiuri si superstitii legate de Sarbatoarea Invierii Domnului. Fiecare zona a tarii are cutumele si superstitiile ei. Iata cateva dintre ele.

Focurile de veghe

In unele sate, de Pasti, sunt aprinse pe dealuri focurile de veghe. Satenii au grija sa arda pe tot parcursul noptii. Cei stransi in jurul focului povestesc intamplari din viata lui Iisus. Se spune ca baietii care sar peste aceste focuri vor fi feriti de vraji.

Lumina de Inviere

Dupa slujba de Inviere, fiecare credincios se duce sa ia lumina. Adica isi aprinde lumanarea de la cea adusa de preot din Sfantul Altar. Aceasta lumanare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului. Odata ajunsi acasa cu lumina, lumanarea se stinge de pragul usii, facand sfanta cruce. Traditia spune ca este bine sa aprinzi, in momentele de rascruce, lumanarea cu care ai luat lumina de Inviere.

Spalarea fetei

In prima zi de Pasti, la sate, se pune intr-un lighean apa proaspata, un ou rosu si o moneda de argint. Toata familia se spala pe rand cu aceasta apa. Astfel vor fi sanatosi ca oul rosu si mandri precum argintul.

Superstitii de Pasti

- cei care ciocnesc ouale de Pasti se vor intalni pe lumea cealalata.

- daca cei ce ciocnesc ouale spun simultan aceeasi propozitie: “Hristos a inviat” sau “Adevarat a inviat”, se spune ca le va fi iertat un pacat greu

- daca dai peste un ou cu doua galbenusuri, te vei casatori curand

- ouale incondeiate sau vopsite te apara de suferinte si de necazuri

Sursa: unica.ro

Foto: razbointrucuvant.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii