ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-07-2015, ora 14:08

Obama: „Criza elena nu va fi un soc major pentru SUA, dar poate afecta cresterea in Europa”

Articol de Madalina Irimia
Actuala criza din Grecia nu ar trebui sa reprezinte un 'soc major' pentru sistemul financiar din SUA, unde oficialii monitorizeaza situatia, dar ar putea avea un 'impact semnificativ' asupra cresterii in Europa, a declarat marti presedintele american Barack Obama, relateaza AFP si Reuters.

"In termeni simpli pentru poporul american, (criza din Grecia) nu este ceva despre care sa credem ca va avea un soc major asupra sistemului" financiar din SUA, a afirmat Obama in cadrul unei conferinte de presa comune la Casa Alba cu presedinta braziliana Dilma Rousseff.

"Dar, evident, este extrem de dureroasa pentru poporul elen si poate avea un impact semnificativ asupra ratei de crestere in Europa", a adaugat el.

Obama a mai subliniat ca este important sa se lucreze cu Banca Centrala Europeana (BCE) si cu alte institutii pentru a se oferi garantii ca orice soc asupra pietelor financiare este aplanat.

Grecia a trimis marti creditorilor internationali o propunere pentru un nou acord de finantare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM) si, in paralel, a facut un apel pentru restructurarea datoriilor. Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a convocat o teleconferinta la care ministrii de finante din zona euro vor discuta aceasta propunere.

Anterior, presa greaca a scris despre o oferta de ultim moment care ar fi fost facuta Greciei de Comisia Europeana in incercarea de a se ajunge la un acord inaintea expirarii, la miezul noptii, a termenului pentru achitarea unei transe de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International (FMI).

insa cancelarul german Angela Merkel a declarat public ca nu stie nimic despre o asemenea oferta, precizand ca singurul plan pe care guvernul de la Berlin il ia in considerare este cel propus vineri si asupra caruia premierul grec Alexis Tsipras a chemat populatia sa decida la referendumul de duminica.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii