A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714173477.0447.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

O companie din Slovacia propune o conducta prin Romania ca alternativa la South Stream
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-12-2014, ora 17:13

O companie din Slovacia propune o conducta prin Romania ca alternativa la South Stream

Articol de Cristian Amariei
Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus vineri un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte destinate transportului de gaze naturale din Europa Occidentala via Romania spre tarile din Balcani, ceea ce ar permite regiunii sa-si reduca foarte mult dependenta de gazele rusesti, transmite Reuters.

Eastring ar urma sa faca legatura intre actualele retele de gazoducte din Slovacia si Ucraina cu cel din Romania, prin intermediului unei noi conducte, cu o lungime de 570 de kilometri, care ar face ca gazele naturale din Europa Occidentala sa ajunga in Balcani. Presedintele Eustream, Tomas Marecek, sustine ca Eastring ar avea o capacitate potentiala de pana la 20 de miliarde de metri cubi pe an si, de asemenea, va avea capacitatea de a transporta gaze naturale fie din Rusia spre Balcani, fie din Occident spre Balcani. Marecek estimeaza ca ar costa doar 750 de milioane de euro pentru a face legatura intre localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi via conducta Soyuz neutilizata din Ucraina, pana la granita Romaniei si, de acolo, pana la conducta care trece prin Romania si aprovizioneaza Bulgaria.

'Economic si strategic este cea mai buna solutie pentru aceasta parte a Europei. Ar costa doar o parte din bugetul propus pentru South Stream, ar putea transporta gaze naturale in ambele directii si ar oferi regiunii o ruta alternativa si surse de gaze si, in acelasi timp, ar utiliza infrastructura existenta deja in regiune', a spus Tomas Marecek. Potrivit acestuia, Romania va juca un rol cheie in acest proiect, avand in vedere ca cea mai mare parte a conductei ar urma sa fie construita pe teritoriul sau.

Conducta South Stream, un proiect al carui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinata sa transporte gazul natural rusesc in Europa ocolind, insa, Ucraina. Proiectul nu a primit inca aprobarea Uniunii Europene, care incearca sa-si reduca dependenta de gazul rusesc, in conditiile in care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

Marecek sustine ca, spre deosebire de South Stream, Eastringar respecta in totalitate reglementarile UE si, in plus, ar putea constitui un coridor care sa permita importurile de gaze naturale spre Europa Occidentala din surse alternative precum Marea Caspica, Iran, Irak, Egipt, Israel si Cipru.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii