ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-08-2014, ora 06:00

Noua pista a Aeroportului International Iasi va fi inaugurata pe 21 august

Articol de Ana-Maria Onofrei

Joi, 21 august, va avea loc inaugurarea noii piste a Aeroportului International Iasi, iar presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a efectuat ieri o vizita de lucru pe santierul Aeroportului.

Ii invitam pe toti iesenii sa vina la inaugurarea celui mai mare proiect pe care l-a avut Iasul dupa Revolutie: Aeroportul modernizat. Evenimentul va avea loc joi, 21 august, incepand cu ora 9.30. Iesenii pot veni linistiti cu masinile pentru ca vom avea locuri de parcare suficiente pe pista veche si in celelalte locuri special amenajate. Toata lumea va putea asista la aterizarea primului avion pe noua pista a Aeroportului din Iasi. In prezent muncim intens pentru a turna ultimele straturi de asfalt. Mai exact, ultimele 2 straturi superioare ale pistei. Turnam intai straturile laterale de uzura pentru a putea da front de lucru companiei UTI Grup, care lucreaza la amenajarea balizajului perimetral de la pista. Incepand cu 21 august, traficul se va muta integral pe noua pista. Avem deja construiti 2.150 metri, pentru moment fiind omologata pentru o lungime de 1.800 metri. In noiembrie vom avea finalizati toti cei 2.400 metri si se va extinde omologarea pe intreaga sa lungime”, a declarat Cristian Adomnitei.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi a facut cateva afirmatii si in legatura cu ordinul Ministrului Transporturilor privind aprobarea depunerii cererilor de rambursare de catre Aeroportul Iasi, ordin care trebuia emis in urma cu doua luni. Fara acel aviz, Aeroportul International Iasi nu poate efectua decontarea fondurilor europene castigate de catre Judetul Iasi prin Programul Operational Sectorial – „Transport”. „Proiectul european pe care l-am depus si castigat este in continuare blocat la Bucuresti. Lipseste ordinul pe care Ministerul Transporturilor are obligatia sa il dea. Noi am facut toate demersurile. M-am intalnit personal cu dl. Ministru Ioan RUS. Am fost in sedinta cu toti decidentii, la Minister, am dat toate raspunsurile la problemele invocate. Faptul ca acest ordin lipseste cauzeaza prejudicii iesenilor. In proiectul vechi constructorul trebuia sa livreze o anumita panta la lucrari, dar in noul proiect, cel european, in care avem prinsa si extinderea parcarii, avem alte cote, care difera de primele. Ce construim astazi va fi spart peste cateva saptamani. Am explicat foarte clar acest lucru la Bucuresti. Daca nu semneaza, facand astfel un abuz, vor fi buni de plata si vor plati atat civil, cat si, probabil, penal”.

Lucrarile la noua pista (flexibila) de la Aeroportul Iasi au inceput pe data de 7 august 2013. Asocierea Max Boegl Romania, SC Vega '93SRL si SC UTI Grup SA a castigat licitatia pentru proiectarea si executia lucrarilor pentru realizarea suprafetelor de miscare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri. Valoarea contractului este de aproximativ 139 milioane de lei, fara TVA. Termenul initial de finalizare era de 25 de luni, in acest termen inclusa si proiectarea. Lucrarile includ realizarea pistei de decolare – aterizare, caii de rulare, extinderii platformei si a drumului perimetral, instalatiei de balizaj, canalizarii pentru ape pluviale, precum si a serviciilor de proiectare pentru toate cele mentionate anterior.

     
Tag-uri: iasi, aeroport, pista noua
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii