ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-10-2014, ora 13:32

NATO in alerta ca urmare a activitatii aviatiei ruse in spatiul aerian european, inclusiv in zona Marii Negre

Articol de Cristian Amariei
Alianta Nord-Atlantica a anuntat miercuri ca a desfasurat in ultimele doua zile mai multe interventii aeriene dupa ce a detectat o intensa activitate a aviatiei militare ruse in spatiul aerian european, inclusiv in zona Marii Negre, transmite AFP, citand un comunicat emis de NATO.

Avioanele statelor Aliantei au decolat in patru locuri diferite pentru a executa misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare rusesti care efectuau manevre deasupra Oceanului Atlantic, Marii Baltice, Marii Nordului si Marii Negre, se precizeaza in textul ce face referire la o activitate "pe scara extinsa" si "neobisnuita" a aviatiei ruse.

In cadrul celei mai importante operatiuni au fost ridicate de la sol avioane apartinand fortelor aeriene din trei state membre ale NATO, dupa ce deasupra Atlanticului a fost detectata o formatie de 8 avioane rusesti, dintre care patru erau aparate de vanatoare-bombardament si patru avioane de realimentare in zbor.

Avioanele fortelor aeriene norvegiene s-au apropiat de ele pentru a le identifica, moment in care sase dintre avioanele interceptate s-au intors din drum, insa doua bombardiere de tipul TU-95 si-au mentinut traiectoria. Drept urmare, si aviatia britanica a ridicat de la sol avioane pentru a le escorta pe acestea din urma. Ulterior, cele doua aparate rusesti au fost preluate in observatie de avioane portugheze si au revenit mai tarziu in directia Marii Britanii si a Norvegiei, care au fost nevoite sa aplice din nou aceeasi procedura.

Potrivit NATO, aparatele rusesti nu au cerut aprobarea vreunui plan de zbor, nu au avut niciun contact cu autoritatile aeriene civile si nu comunicau, "ceea ce reprezinta un risc potential pentru zborurile civile".

O alta operatiune a fost condusa de aviatia turca deasupra Marii Negre pentru a intercepta un grup de patru avioane rusesti, dintre care doua erau bombardiere TU-95.

Si aviatia germana a fost nevoita sa intervina marti pentru a intercepta un grup de sapte avioane de lupta rusesti care efectuau manevre deasupra Marii Baltice.

Dupa izbucnirea crizei din Ucraina a crescut frecventa incursiunilor avioanelor militare rusesti in apropierea spatiului aerian al unor state NATO. Potrivit expertilor militari, Rusia foloseste astfel de zboruri pentru a testa sistemele de aparare antiaeriana ale altor tari si pentru a-si etala forta militara

Sursa: romaniatv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii