A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713435411.1654.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Muzeu al comunismului la Iasi. Iesenii pot contribui cu obiecte din colectia personala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-12-2014, ora 10:25

Muzeu al comunismului la Iasi. Iesenii pot contribui cu obiecte din colectia personala

Articol de Madalina Irimia
Muzeul Unirii cauta obiecte din vremea regimului comunist pentru a infiinta o expozitie care sa ilustreze cat mai bine aceasta perioada istorica. O parte din colectie a fost deja stransa de muzeografi din colectii personale sau de la apropiati. Este vorba, in cea mai mare parte, de poze, reviste, uniforme si stilouri.

Mobilizarea angajatilor din cadrul Complexului National Muzeal Moldova nu este intamplatoare. Reprezentantii muzeelor din Iasi au lansat campania „Doneaza si scrie-ti istoria" cu ajutorul careia doresc infiintarea unui eficiu care sa reprezinte si perioada de dinainte de 1989.

Senica Turcanu, directorul Muzeului de Istorie a Moldovei Iasi: ”Este o campanie de donatie mai altfel. Se adreseaza tuturor oamenilor. Tuturor celor care au pastrat un pix, un caiet, un atlas, un glob pamantesc, obiecte mici pe care noi trebuie sa le strangem pentru generatiile viitoare la muzeu si care, din pacate, in acest moment lipsesc din colectiile noastre.”

Iesenii mai pastreaza in sertarele dulapurilor obiecte din vremea comunismului. si chiar daca li se pare o ideea buna initiativa muzeografilor, nu stiu daca se pot desparti de micile amintiri:

Am matricola, am uniforma, timbre pe care le am din perioada respectiva, foarte multe carti. Ce am avut si a facut parte din sufletul meu a ramas. Deci nu am aruncat.”

”Cred ca as gasi destule lucruri. O cravata, desi ma cam incearca nostalgia. Parca tot nu as putea sa o las. Ma mai gandesc.”

”Soimul patriei, cravata de pioner, carnetul de utecist. Ce era pe vremea aceea.”

Cu tematica „Epoca de aur", muzeografii au realizat un program de manifestari cu prilejul implinirii unui sfert de veac de la caderea regimului comunist. Pe langa expozitie si campanie, iesenii sunt invitati sa participe la proiectii de film in fiecare joi de la ora 17:00, pana pe 15 ianuarie 2015. Donatiile pentru noul muzeu pot fi facute la Muzeul Unirii din Iasi.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, muzeu, comunism
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Constantin,  15.12.2014 13:12

E o idee grozava. "Sa nu uiti Darie" a lui Z. Stancu, se poate adepta si in cazul epocii trecute. Numai cunoscandu-ne trecutul si asumandu-ni-l, vom sti incotro si cum sa mergem in viitor. Repet, este o initiativa foarte buna. O apreciez si o sustin. Sa-i dam batai. Doamne, ajuta. Doamne, da izbanda, amin. Constantin (Ticu L.), Timisoara

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii