ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-05-2016, ora 11:45

Multivitaminele - bune sau rele pentru sanatate?

Articol de Madalina Irimia
Vitamine si minerale in diferite doze intr-o singura pastila sunt deseori considerate esentiale pentru sanatatea ta. Daca esti preocupata de un stil de viata sanatos, mai mult ca sigur te-ai gandit daca suplimentele iti aduc beneficii reale. Vitaminele A, C si D alaturi de calciu, fier si magneziu intr-o singura doza pare a fi un mod simplu de a-ti lua vitaminele si mineralele necesare.

Multivitaminele si eficienta lor raman un subiect controversat, expertii in nutritie impartindu-se in doua tabere: cei care le recomanda si cei care le ignora. Desi suplimentele pot fi de ajutor daca ai o anumita carenta, in cele din urma dieta pe care o urmezi este un element crucial. Un simplu test de sange, cnterpretat e un medic (pas obligatoriu), iti poate arata carentele cu care te confrunti si de ce ai nevoie pentru echilibrarea situatiei.

Inainte de a exista suplimente si multivitamine, oamenii aveau la dispozitie doar alimente pentru vitaminele de care avea nevoie organismul. Alegerile noastre alimentare joaca un rol primordial, pentru ca majoritatea vitaminelor necesare unui corp sanatos pot fi extrase din ceea ce mananci sau bei.

Vitamina A, de exemplu, se gaseste in oua, lapte, ficat si legume cu frunze verzi. Vitamina C se gaseste in porticale si legume cu legume cu frunzele de culoare verde inchis. Branza, laptele, iaurtul sau broccoli sunt toate o sursa excelenta de calciu.

O dieta echilibrata ar trebui, cel putin in teorie, sa-ti ofere toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie. Doar in momentele in care iti lipseste un anumit nutrient sau vitamina – si nu urmezi o dieta sanatoasa – ai nevoie de suplimente. Uneori este nevoie sa completezi mesele zilnice cu multivitamine, pentru ca organismul sa primeasca doza necesara din toate elementele necesare. Exista anumite categorii de nutrienti care se gasesc in cantitati mai mici in alimente, iar in acest caz, multivitaminele pot fi de mare ajutor. Printre acestea se numara: acid folic, potasiu, zinc, crom, seleniu sau fier.

Vitaminele se impart in doua categorii - vitaminele solubile in grasimi (A, D, E si K) si cele solubile in apa (B-urile si vitamina C). Vitaminele solubile in apa nu raman in organism timp prea indelungat intrucat acestea se elimina destul de repede prin urina. Acesta este motivul pentru care acestea trebuie sa fie inlocuite mai des decat cele solubile in grasimi. Vitaminele solubile in grasimi sunt depozitate in celulele organismului. Pentru ca nu sunt eliminate la fel de usor precum primele, trebuie consumate in cantitati moderate. In timp un consum prea mare de vitamine solubile in grasimi poate fi periculos pentru organism.

Daca depasesti doza zilnica recomandata este foarte posibil ca organismul tau sa nu digere nutrientul respectiv in totalitate si sa nu il absoarba complet, astfel excesul de nutrienti se va depozita in tesuturi si poate fi daunator, in timp.

Persoanele care nu consuma anumite alimente, precum vegetarienii, pescotarienii sau veganii, trebuie sa isi completeze aportul de nutrienti obtinuti din alimentatie, cu ajutorul multivitaminelor. Printre cele mai importante se numaraa: fierul, zincul, calciu, vitaminele B12 si D.

Daca iei suplimente nu inseamna ca este neaparat un lucru rau. Atentie insa, multivitaminele nu inlocuiesc beneficiile aduse de respectarea unui regim alimentar sanatos, bazat pe fructe, legume, cereale integrale, peste sau carne slaba in grasimi si produse lactate! Rolul suplimentelor pe baza de vitamine este de a umple eventuale goluri. Inainte de a te decide sa urmezi o cura de multivitamine, este indicat sa consulti un doctor.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii