ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
09-02-2012, ora 08:48

Mugur Isarescu spune ca Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu FMI

Articol de Cristian Amariei

Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International dupa finalizarea intelegerii actuale, programata pentru 2013, pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor, iar noua ancora poate fi reprezentata de pacturile Uniunii Europene, apreciaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu, relateaza Mediafax.

"Ancora (acordul cu FMI - n.r.) ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrurile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca noi ancore ar putea si ar trebui sa fie acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala.

"Nu sunt de partea acelora care nu vor la greu sa-si arate masura. O dau intr-o directie total necunoscuta, nici nu stii ce vor in discursul lor, ataca zona euro, ataca si UE. Nu vreau sa cred ca tara asta are asa o nesansa istorica atunci cand intra de fiecare data intr-un club", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale nu este insa de acord cu o ajustare brutala a datoriei publice, chiar daca Romania trebuie sa fie preocupata de disciplina pietelor, amintind ca prin politica din anii '70-'80 s-a ajuns la o abrupta ruptura de tehnologizare a economiei si scoaterea ei in afara circuitului mondial, in anii '90.

"Este nevoie de un model asezat pe mai multe generatii, care presupune si sustenabilitate. Sa dai camp si timp suficient cresterii economice sa produca resursele necesare si din acest surplus de resurse sa incerci sa-ti rambursezi datoria", a continuat Isarescu.

In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior. Banca Mondiala a acordat imprumutul in luna decembrie a anului trecut.

Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, a declarat recent ca autoritatile de la Bucuresti negociaza cu institutia financiara internationala un acord preventiv de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii.

Foto: cotidianul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii