ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-02-2016, ora 11:04

Mugur Isarescu: „Reactia bancilor la darea in plata este normala. Trebuie ajutati doar cei cu dificultati”

Articol de Madalina Irimia
Reactia bancilor la perspectiva legii darii in plata este una normala, intrucat acestea lucreaza cu banii deponentilor, pe care trebuie sa-i poata da inapoi in orice moment, iar legea trebuie modificata, pentru a ajuta doar cetatenii in dificultate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Dau parerea cu toata decenta pentru ca Parlamentul hotaraste legile. Cred ca daca textul legii ar fi pus in concordanta cu expunerea de motive, adica sa-i ajute pe cei care au probleme sociale, deci legea nu s-ar referi la bunuri imobile care pot sa insemne bucati de pamant, cladiri neterminate, orice, ci la cladiri rezidentiale, la locuinta unui om care ajunge intr-o situatie dificila, sa nu poata sa dea banii inapoi. Deci daca s-ar pune in concordanta ceea ce s-a spus ca se urmareste, cu textul legii, eu cred ca ... nu ar strica", a afirmat, vineri, Isarescu, intr-o conferinta de presa.

Reactia bancilor de a creste avansul la creditele ipotecare sau de a se retrage din programul Prima Casa, care ar deveni nefunctional in urma adoptarii legii darii in plata, este una normala, a spus el.

"Este o reactie prudentiala, o reactie normala. Nu este si nu trebuie interpretata ca un fel de razbunare, cum am vazut ca se discuta uneori prin presa, sau ca o amenintare. Este o reactie prudentiala normala. Este o reactie normala la o propunere care schimba cadrul de acordare a creditului in Romania", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca BNR nu are cunostinta despre o eventuala intelegere intre banci, care sa vizeze creditarea, in contextul legii darii in plata, informatie aparuta in presa.

Oamenii trebuie sa inteleaga cum functioneaza o banca, a spus Isarescu.

"Da credite din banii pe care ii atrage de la deponenti. La deponenti nu exista negocieri. Deci daca va duceti la banca, conform contractului si cereti la ora trei sa va retrageti banii cu dobanda, iar banca intarzie si vine si spune stiti am dificultati, asta poate sa fie sursa de panica bancara. Atunci banca ia acesti bani si ii da in partea cealalta. si nu este deloc adevarat ca bancile nu-si asuma riscuri. Primul risc este ca nu trebuie sa greseasca si sa aiba grija ca de ochii din cap de banii deponentilor. Ca de ochii din cap. Acolo nu poate sa se greseasca. Pe partea cealalta ia banii acestia si ii da in credit si primul risc care apare este riscul de neplata, pe care banca si-l asuma. Este un risc mare. Acest risc de neplata, care oricum exista, se incearca acum sa fie legiferat, prin aceasta propunere (a darii in plata, n.r.)", s declarat el.

Banca reactioneaza daca apar astfel de propuneri pentru a vedea cum poate administra un astfel de risc.

Un alt risc "enorm" pe care banca si-l asuma este cel de dezechilibru intre pasive si active, adica ce are pe depozite si ce da credite.

"Deci banca ia depozite pe doua luni, pe trei luni, pe sase luni, pe un an si indrazneste, asta este cuvantul sa dea credite pana la 30 de ani", a spus el.

Astfel de riscuri trebuie echilibrate, iar cresterea riscurilor pe care bancile le asuma atunci cand dau credite nu este justificata, intrucat acestea sunt deja foarte mari, a spsus el.

Potrivit legii darii in plata, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.

In decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

Proiectul de lege ar fi trebuit sa fie dezbatut marti in Comisia Juridica a Senatului, insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania au sustinut insa ca bancile nu au solicitat nicio amanare, avand in vedere ca nu au fost invitate la discutii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii