A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714137516.1659.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Moscova imparte Europa in doua tabere. Cum arata strategia europeana fata de o Rusie aflata in criza
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-12-2014, ora 10:34

Moscova imparte Europa in doua tabere. Cum arata strategia europeana fata de o Rusie aflata in criza

Articol de Madalina Irimia
Reuniti joi la Bruxelles, sefii de stat si de guverne din cele 28 de tari membre UE au dezbatut o eventuala strategie fata de situatia rusa.

Sanctiunile financiare impuse Moscovei raman in picioare cel putin pana in iunie 2015, dar Parisul si Berlinul vorbesc despre o "dezescaladare", relateaza Le Monde.

"Avem nevoie de o strategie ferma si responsabila" a declarat noul presedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, precizand ca UE trebuie sa aiba o "pozitie unita si comuna" in criza ucraineana si fata de Moscova, reafirmand ca Rusia este in prezent "problema noastra strategica".

Federica Mogherini, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat joi ca asteapta o "schimbare radicala" de atitudine din partea presedintelui rus, Vladimir Putin. "Presedintele Putin si liderii rusi trebuie sa analizeze in mod serios o schimbare radicala de atitudine fata de restul lumii si sa treaca la o abordare cooperanta in privinta crizelor actuale", a declarat Mogherini, spre nemultumirea delegatiilor care sunt de parere ca in prezent Putin arata semne de deschidere si ca formulari de acest tip sunt inutile.

"Prefer sa mai pun intr-o perspectiva a iesirii din criza" a comentat presedintele Frantei, Francois Hollande. "Condamnam in cel mai dur mod atitudinea Rusiei in Ucraina, insa trebuie sa dialogam", a explicat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Parisul si Berlinul sustin o "dezescaladare"

In cadrul summitului nu s-a ridicat problema unor noi sanctiuni impuse Moscovei. Cu toate acestea UE "a impus importante sanctiuni suplimentare privind investitiile, serviciile si schimburile cu Crimeea si Sevastopol, cu scopul de a reafirma politica Uniunii, care consta in nerecunoasterea unei anexari ilegale de catre Rusia" a anuntat intr-un comunicat Consiliul European. Sanctiunile impuse Rusiei vor ramane in picioare cel putin pana in iunie, insa Parisul si Berlinul au evocat o "dezescaladare" in conditiile in care Moscova se angajeaza sa respecte acordul de la Minsk, din septembrie. Acesta prevedea o incetare a focului, respectarea granitelor, eliberarea prizonierilor si o lege a descentralizarii.

"Sanctiunile nu au sens decat daca sunt legate de un proces politic. Daca tonul Moscovei devine mai putin agresiv, trebuie sa le rediscutam" a explicat pentru Le Monde o sursa diplomatica. "Colaboram cu Moscova in schimbul unei Ucraine suverane, obiectivul este sa lucram cu Moscova, nu impotriva ei", a declarat Angela Merkel.

Negocierile de pace dintre Kiev si rebelii prorusi, desfasurate in prezenta unor reprezentanti ai Rusiei si OSCE, ar putea avea loc "duminica sau luni", la Minsk, a anuntat presedintele François Hollande, "In urmatoarele zile, voi putea confirma. Vom continua sa vorbim cu presedintele (Vladimir) Putin, cu presedintele (Petro) Porosenko si cu Angela Merkel", a anuntat Hollande, dupa summit, amintind ca a vorbit la telefon, marti, atat cu presedintele rus, cat si cu cancelarul german.
Presedintele ucrainean a spus miercuri ca "spera" ca Grupul de contact se va reuni duminica viitoare la Minsk pentru a avansa catre sfarsitul crizei din estul Ucrainei. "Vrem sa (...) avansam repede, sa se inregistreze noi progrese pâna la sfârsitul anului si apoi mai multe anul viitor", a adaugat Hollande, cerand ca "toate dispozitiile de la Minsk sa fie puse in aplicare".

Sursa: stirileprotv.ro
     
Tag-uri: summit, ue, rusia, ucraina
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii