A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713495939.7538.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Monica Macovei, declaratie socanta: Licenta pentru Rosia Montana a expirat!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
03-02-2012, ora 08:40

Monica Macovei, declaratie socanta: Licenta pentru Rosia Montana a expirat!

Articol de Cristian Amariei

Monica Macovei semnaleaza un aspect de-a dreptul socant in contextul scandalului Rosia Montana: conform legilor in vigoare, licenta de exploatare detinuta de Rosia Montana Gold Corporation a expirat, iar acordul de mediu despre care se vorbeste in aceste zile trebuia dat ... in urma cu 12 ani.

"Am citit ca Ministerul Mediului si Padurilor va lua o decizie in privinta acordului de mediu pentru proiect. Vreau sa insist asupra unui aspect despre care nu s-a vorbit foarte mult: expirarea licentei de exploatare.

Reamintesc ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustine ca are o licenta de exploatare valida (47/1999), acordata prin HG 458/10.06.1999, ale carei prevederi sunt, in mod nejustificat, inca secrete.

In realitate, Legea minelor (art.22) spune ca pentru inceperea activitatii miniere prevazute in licenta este necesara obtinerea unui acord de mediu in maximum 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare. Conform unui simplu calcul, acest termen a fost depasit cu circa 12 ani (!). In aceste conditii, orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta", scrie Monica Macovei pe blog.

In plus, fostul ministru al Justitiei, in prezent europarlamentar PDL, mai arata ca licenta de exploatare 47/1999 a fost acordata societatii Minvest Deva (statul roman), ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest (statul roman) la RMGC, Minvest ramanand companie afiliata.

"Licenta nr. 47/1999 era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operatiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare", atentioneaza Monica Macovei Guvernul.

In opinia sa, Ministerul Mediului nu are calitatea de a acorda un aviz de mediu pentru un proiect minier a carui licenta este inexistenta, iar intreaga procedura legata de exploatarea aurului la Rosia Montana ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern.

Monica Macovei face doua propuneri foarte clare. Prima este aceea a crearii de locuri de munca la Rosia Montana "prin inscrierea in patrimoniul UNESCO, refacerea galeriilor antice si investitii in turism in aceasta zona".

Cea de a doua propunere este legata de o eventuala continuare a exploatarii aurului.

"Daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi. Deci: fara cianuri si statul roman sa fie cel care exploateaza aurul de la Rosia Montana, iar cetatenii sa primeasca anual divindende din exploatarea aurului (asa cum procedeaza Norvegia cu exploatarea petrolului de catre stat)", cere vicepresedintele PDL guvernului condus de premierul Emil Boc. (ziare.com)

Foto: ziuaveche.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (5)  
Andrei,  05.02.2012 12:01

Nu vad care este problema ei, din moment ce legea despre care vorbeste ea este din 2003 iar licenta de exploatare este data in 1999. Nmic nu se aplica retroactiv, deci a vorbit ca sa se afle in treaba..sau ma ibine zis ca sa isi mai faca niste publicitate

   
Paul,  04.02.2012 11:19

Unesco chiar nu are ce sa caute in zona, pe langa faptul ca au lasat de inteles ca nu vor sa introduca zona, mai intervine si faptul ca unesco doar o pune in patrimoniul lor si atat investitiile tot de la stat trebuie sa vina, iar statul nu are de unde

   
Georgiana Nistor,  03.02.2012 10:38

Cei de la guvern a trebui sa fie mai responsabili, mai ales cand statul nu a investit nimic in Rosia Montana si niciodata nu o va face. Patrimoniul actual a fost negliat.RMGC s-a propus de la inceput implicarea in restaurarea acestui patrimoniu.

   
Calin,  03.02.2012 10:38

nu vad de ce nu s-ar introduce in UNESCO dupa ce se termina exploatarea miniera, pana atunci o sa faca RMGC investitii si in patrimoniu cultural, o sa fie turismul posibil, nu doar o zicala

   
Geo,  03.02.2012 09:50

Un proiect minier de asemenea amploare, cu beneficii pentru stat, economie dar si pe plan social nu trebuie politizat.

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii