ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
19-12-2012, ora 17:47

Modificarile la asigurarea RCA au intrat in vigoare. Vedeti aici principalele schimbari si ordinul CSA

Articol de Cristian Amariei

Despagubiri mai mari in cazul accidentelor soldate atat cu daune materiale cat si cu victime, informatii suplimentare pentru asiguratori si reguli noi in cazul autovehiculelor radiate, sunt principalele modificari aduse la normele RCA de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) printr-un ordin publicat in monitorul oficial la jumatatea lunii decembrie.

Noile norme CSA privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA), incluse in ordinul nr. 22/2012 au intrat in vigoare odata cu publicarea in monitorul oficial Partea I nr. 840 din 13.12.2012.

Sumele maxime cu care poti fi acordate ca despagubire au fost majorate de la 750.000 de euro la 1 milion de euro in cazul accidentelor soldate cu pagube materiale. Suma reprezinta maximul admis indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

In cazul accidentelor soldate cu victime - vatamari corporale si decese - limita maxima pentru despagubiri a fost majorata de la 3,5 milioane de euro, la 5 milioane de euro.

Sumele in euro sunt platite in lei la cursul BNR.

Noile reglementari prevad ca la articolul 16, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

"(3) Pentru vehiculele pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania, asiguratorii RCA au obligatia sa solicite dovada inregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele noului proprietar.

4) Asiguratorii RCA au obligatia sa solicite toate informatiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite in tariful de prima, si sa verifice corectitudinea informatiilor privind datele de identificare si tehnice ale vehiculului, precum si ale proprietarului/utilizatorului acestuia."

La articolul 31, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 31 - (1) Pentru vehiculele care se radiaza din circulatie sau pentru care asiguratul transmite dreptul de proprietate in perioada de asigurare, prima de asigurare aferenta perioadei cuprinse intre data inceperii si data incetarii raspunderii asiguratorului RCA se calculeaza prin insumarea primelor lunare stabilite in tariful de prime al asiguratorului RCA, corespunzator numarului de luni intregi de asigurare cuprinse in perioada de valabilitate a asigurarii. Orice fractiune de luna este considerata luna intreaga."

Integral pe zf.ro

Foto: enational.ro

     
Tag-uri: modificari, RCA, accidente
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii