A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713587084.9715.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Mituri despre diabet – daca mananc dulciuri, fac diabet?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-09-2014, ora 18:08

Mituri despre diabet – daca mananc dulciuri, fac diabet?

Articol de Cristian Amariei
Se spune ca un consum excesiv de dulciuri duce la diabet, cel putin asa le place unora dintre parinti sa isi convinga copiii sa mai renunte la bomboane si ciocolata.

Dar v-ati intrebat vreodata cat de adevarat este?

Acesta este doar unul dintre miturile aparute in jurul bolii caracterizate prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie) si dezechilibrarea metabolismului.

Dr. Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Clinica Ponderas, ne explica ce alte mituri sunt cunoscute in randul pacientilor.

Daca mananc dulciuri, fac diabet

Nu neaparat, nu exista o relatie directa intre cele doua. Daca aveti insa o dieta hipercalorica, bogata in grasimi si cu multe dulciuri concentrate, acest lucru va face sa cresteti excesiv in greutate”, explica Dr. Oana Dumitrache.

Dulciurile, mai ales cele rafinate, predispun la acumularea kilogramelor nedorite, iar riscul de a face diabet zaharat de tip 2 este mai mare in asociere cu obezitatea.
Asadar, diabetul poate fi atat o tulburare alimentara, cat si o tulburare a celor trei tipuri de metabolism (proteic, lipidic si glucidic). in general, in cazul aparitiei diabetului, primul profil care se altereaza este profilul lipidic, apoi cel glucidic, dupa care cel proteic.

Diabetul zaharat tip 2 nu se mosteneste pe cale genetica

Gresit. Diabetul zaharat de tip 2 poate fi mostenit pe cale genetica, sansele de transmitere fiind mai mari pe cale paterna, dar cu toate acestea depinde mai mult de factorii de mediu decat de cei genetici. De regula, preponderenta de aparitie a diabetului, mai ales dupa varsta de 40 de ani, este mult mai mare in cazul pacientilor care au tatal sau bunicul patern diabetic.
Daca exista doar la mama sau pe linie maternala, preponderenta este mai redusa, dar acest lucru nu inseamna ca nu poate aparea.

Mai multe pe csid.ro
Foto: foodstory.ro
     
Tag-uri: sanatate, dulciuri, diabet
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii