A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713615952.1003.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Medicii din Iasi incurajeaza studentii sa doneze celule stem
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-05-2016, ora 11:20

Medicii din Iasi incurajeaza studentii sa doneze celule stem

Articol de Cristian Amariei
Medicii din Iasi fac campanie in randul studentilor pentru a gasi donatori de celule stem. Anual, 600 de oameni din Romania sunt diagnosticati cu leucemie, iar doua treimi dintre acestia nu gasesc o persoana compatibila. Numarul mic de ieseni inscrisi in Registrul Donatorilor de Celule Stem i-a determinat pe medici sa mearga in fata studentilor pentru a-i face sa inteleaga faptul ca pot salva viata celor care sufera de leucemie.

Teodora este printre cei 15 bolnavi de leucemie care asteapta un donator compatibil pentru a primi celule stem. A fost diagnosticata in urma cu trei ani, iar din martie starea de sanatate i s-a agravat. Pentru ca organismul ei nu mai reactioneaza la medicamente, face sedinte de chimioterapie.

„Pentru mine este vital. Daca nu apare un donator, nu se stie cat timp mai traiesc. Ma ajuta tratamentul, dar nu foarte mult. Trebuie neaparat un donator. Mi-as dori mult acest lucru pentru mine, dar mai mult pentru copii”, a spus Teodora Lariu.

„Este foarte important ca ea sa gaseasca un donator in termenul cat mai scurt posibil. Asta insemnand doua-trei luni maximum pentru a putea accesa aceasta forma de transplant”, a explicat doctorul Angela Dascalescu, medic primar hematolog la Institutul Rregional de Oncologie (IRO) din Iasi.

Teodora nu este singura care se lupta cu aceasta boala si are nevoie de un donator. De aceea, medicii din Iasi cauta acum voluntari in randul studentilor. Tinerii au avut ocazia sa stea de vorba si cu un pacient care a primit celule stem de la un donator din Germania.

„Cel care mi-a dat celule si cei care fac gestul asta stiu ce inseamna viata, iubesc viata si se gandesc la ceilalti ca merita sa mai aiba o sansa”, a explicat Elena Grierosu, beneficiara unui transplant de celule stem.

„Gestul acesta de a dona celule stem, pana la urma este o donare de sange, unui bolnav care vrea sa isi incerce sansa la viata”, a spus Elena Albu, coordonatorul Centrului de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, IRO din Iasi.

Studentii au fost receptivi la ideea de a dona.

„Stiam ceva, citisem, dar stiam prin transplant de la maduva spinarii, celule stem de acolo. Dar, afland ca este mai usor prin sange, am zis ca de ce nu, sa incerc”, a spus un student.

„Acest registru trebuie sa se mareasca si chiar este nevoie si la noi in Romania nu prea avem asa multi donatori ca in strainatate”, a adaugat un alt student.

„Aceasta forma de donare salveaza cu adevarat viata pacientului”, a subliniat medicul hematolog Angela Dascalescu.

Din 2013, de cand a aparut Registrul Donatorilor de Celule Stem, din cei 25.000 de donatori inscrisi, doar opt au si donat. in Iasi sunt 300 de oameni inscrisi in acest registru, dar pana acum niciunul nu a fost gasit compatibil.

„Avem o incidenta de 600 de bolnavi diagnosticati cu leucemie intr-un an, dar din care 400 nu isi identifica donator” a explicat doctorul Elena Albu.

Pentru ca pacientii sa aiba mai multe sanse in identificarea unui donator compatibil in timp util, ar trebui sa fie cel putin 100.000 de voluntari in Romania.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
costica,  21.05.2016 22:17

Urgent! Lucru la domiciliu! Oamenii sunt asa de blocati intr-o anumita perspectiva, incat nu pot vedea ceea ce este atat de limpede, deoarece ideile lor, orientate intr-o singura directie, i-au orbit. Aici veti gasi garantat cea mai serioasa oferta de lucru la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract legal de comision! Cereti acum detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii