ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
05-04-2012, ora 08:06

Lista cu numarul maxim de studenti care pot fi inscrisi in programele de studii ale universitatilor de stat din Iasi si din celelalte orase ale tarii

Articol de Alexandra Stefanescu

In invatamantul superior, pentru prima data MECTS aloca bani (granturi) si nu locuri la admiterea in anul intai de studii. Un astfel de grant valoreaza 4.000 de lei, dar universitatile vor decide cum le impart.

Pentru ciclul universitar de licenta, anul I, MECTS aloca 45.887granturi de studii, pentru ciclul universitar de masterat - 25.426 de granturi, pentru rezidentiat - 4.000 de granturi de studiu, iar pentru doctorat - 1.504.

Granturile de studiu se pot fractiona in conditiile respectarii capacitatii de scolarizare.

"De exemplu, o univeristate care primeste o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fractiona. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxa, dar la care facultatea poate contribui cu o anumita suma, iar studentul cu restul. In schimb, universitatile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decat costurile reale", sustin oficialii MECTS.

Asta inseamna ca daca o universitate decide ca granturile nu se divizeaza, un student admis pe locurile cu taxa ar urma sa plateasca suma de 4.000 lei pentru scolarizarea pe un an.

Proiect de act normativ prezentat miercuri, de ministrul educatiei Catalin Baba, se refera la cifrele de scolarizare in institutiile de invatamant superior si unitatile de invatamant preuniversitar de stat pentru prescolari, elevi si studenti, precum si pentru mobilitatile cadrelor didactice, repartizate pe niveluri de pregatire, forme si tipuri de invatamant.

Acesta este valabil pentru intregul an scolar/universitar 2012-2013.

Vezi LISTA !

Sursa: stirileprotv.ro

Foto: tion.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii