ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
05-12-2016, ora 10:30

LEGEA VACCINARII. Sanctiuni ASPRE pentru parintii care refuza sa se informeze inainte de a lua decizia sa nu-si vaccineze copiii

Articol de Cristian Amariei
Legea vaccinarii se afla in stadiul de avizare si ca prevede ca parintii care nu vor sa isi vaccineze copiii sa fie obligati sa se informeze. in cazul in care acestia refuza sa se documeteze, vor fi amendati, potrivit Romania TV.

Parintii care nu doresc sa isi vaccineze copiii trebuie sa completeze un formular de refuz, potrivit legii. Mai mult, inainte de a completa acest formulat, toti parintii trebuie sa participe la consiliere cu specialisti in domeniu. Daca nu vor dori sa participe la aceste discutii si nu vor vrea sa completeze formularul de refuz vor fi aspru sanctionati. Amenzile pot ajunge pana la 2.500 lei.

Parintii nu sunt singurii care pot fi amendati. Si cadrele medicale intra in aceasta categorie. Medicii sau asistentii care transmit informatii eronate despre legea vaccinarii sau despre efectele adverse pe care un vaccin ar putea sa le aiba pot fi, de asemenea, sanctionati. Amenzile in cazul lor pot ajunge la 10.000 de lei.

Legea vaccinarii a starnit o multime de controverse de-a lungul timpului. Sunt o multime de oameni care sunt de acord cu vaccinul obligatoriu, altii insa sunt total impotriva lui si din acest motiv Ministerul Sanatatii a anuntat ca isi asuma efectele adverse pe care un vaccin ar putea sa le produca.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat vineri ca legea vaccinarii se afla in stadiul de avizare si ca prevede, printre altele, ca parintii sa aiba obligatia de a se informa inainte de a decide daca isi vaccineaza sau nu copiii, fiind prevazute sanctiuni pentru lipsa de informare.

"Legea vaccinarii este in stadiu de avizare, este practic finalul. Are trei capitole mari, importante. Pe de o parte ne da baza legala pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esential. Daca ai baza legala atunci poti sa faci rezerve, daca ai rezerve atunci nu mai ramai fara vaccinuri. Al doilea lucru pe care il face: ne asigura ca exista responsabilitati foarte clare pentru fiecare, fie ca vorbim de medicul de familie, fie de comisiile judetene de vaccinare, fie ca vorbim despre Ministerul Sanatatii si celelalte institutii. Al treilea lucru pe care il face foarte clar- stabileste care sunt responsabilitatile ministerului, pentru eventualele efecte secundare pe care pentru prima data Ministerul Sanatatii le va recunoaste. Va spune da, daca exista efecte secundare, ministerul isi asuma responsabilitatea si de asemenea care sunt responsabilitatile parintilor, anume de a fi informati, de a lua decizia. Vor putea lua decizia sa nu vaccineze copilul, respectiv sa stabileasca un plan de vaccinare, dar asta numai dupa ce se vor informa. Legea presupune obligatia familiei de a se informa. Exista sanctiuni dar se refera strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informata", a declarat vineri Vlad Voiculescu.

La finalul lunii septembrie, Avocatul Poporului a cerut explicatii Ministerului Sanatatii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie.

"Avocatul Poporului solicita, intre altele, Ministerului Sanatatii sa comunice motivele pentru care din luna aprilie si pana in prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapa prevazuta de lege, in vederea reglementarii la nivel de act normativ a situatiei ce face obiectul sesizarii din oficiu a institutiei Avocatul Poporului", potrivit unui comunicat de presa al Avocatului Poporului.
     
Tag-uri: lege, vaccinare, sanctiuni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii