A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713547439.522.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iohannis a promulgat legea care permite „cumpararea” de vechime la pensie - Cum functioneaza
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-10-2016, ora 15:17

Iohannis a promulgat legea care permite „cumpararea” de vechime la pensie - Cum functioneaza

Articol de Madalina Irimia
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite "cumpararea" de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat "decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii".

Actul normativ, respins de Senat in septembrie 2012, a fost adoptat la finalul lunii septembrie de plenul Camerei Deputatilor, for decizional.

Initiativa legislativa prevede ca "persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale (CAS) pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia".

Mai exact, daca nu ai fost angajat o perioada si din aceasta cauza nu te poti pensiona, atunci legea iti permite sa cotizezi la stat pentru a putea acoperi golul respectiv.

Insa exista niste conditii.

Deputatul PNL Cristina Pocora, unul dintre sustinatorii proiectului, a explicat pentru Ziare.com ca poti beneficia de aceasta masura pentru orice perioada de timp cuprinsa intre data la care inchei contractul de asigurare sociala pentru cumpararea de vechime si ultimii cinci ani anteriori acestei date.

In plus, poti sa dai toti banii odata sau in transe, insa plata trebuie sa fie facuta in decurs de 6 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

"Doritorii pot sa incheie un contract de asigurari sociale la Casa de Pensii judeteana, acolo unde au domiciliul, personal sau prin mandatar, in asa fel incat sa-si plateasca contributia intr-o singura rata sau in mai multe, dar plata sa se finalizeze pana la terminarea celor sase luni, astfel incat sa beneficieze de pensie, care pana la urma e dreptul lor", ne-a mentionat Cristina Pocora.

Exista cazuri de persoane carora le lipsesc cateva luni de cotizare ca sa iasa la pensie sau romani care au plecat la munca in strainatate si au lucrat o perioada la negru ori nu au mai platit la sistemul de pensii din Romania.

Pentru acestia, legea le va veni in ajutor, arata Cristina Pocora.

Potrivit actului normativ, baza lunara de calcul prevazuta o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, care era in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale.

Asta inseamna ca, de exemplu, daca vrei sa cumperi vechimea aferenta lunii ianuarie din anul 2015 si nu ai avut niciun venit, atunci trebuie sa achiti 102 lei, in conditiile in care contributia individuala pentru asigurari sociale (CAS) era la acea data de 10,5%, iar salariul minim brut garantat in plata era 975 de lei.

In textul legislativ se mai arata ca perioadele pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele anterioare datei la care sunt indeplinite conditiile, prevazute de lege, privind varsta standard de pensionare, adica 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Reamintim ca stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Sursa. ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  07.07.2017 12:16

wh0cd326944 generic for cymbalta Strattera

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii