A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713573005.0892.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iohannis: „Sustin preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
26-11-2015, ora 15:08

Iohannis: „Sustin preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca sustine preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate, fiind de parere ca educatia in acest sens, inca de la cele mai fragede varste, este calea catre o societate mai prospera.

"Trebuie sa recunoastem faptul ca tot mai multi romani constientizeaza importanta preventiei, a unui stil de viata sanatos si a informarii ca acces la mai multa responsabilitate fata de propria sanatate. Aceasta responsabilizare individuala trebuie insa dublata si incurajata de efortul autoritatilor. Personal, sustin preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate si cred ca educatia in acest sens, inca de la cele mai fragede varste, este calea catre o societate mai prospera. (...) Este deja larg cunoscut faptul ca cele mai raspandite boli ale societatii moderne pot fi evitate prin preventie", a spus seful statului, la dezbaterea "Educatie pentru sanatate".

El a subliniat ca exista un consens "declarativ" atat in opinia majoritatii romanilor, cat si a politicienilor cu privire la faptul ca sanatatea si educatia sunt cruciale. "Dar ceva lipseste, evident, pana la a avea in realitate rezultate palpabile si constante in timp", a aratat Klaus Iohannis.

Seful statului considera ca "de siguranta si sanatatea copilului de astazi depind sanatatea si bunastarea adultului, precum si dezvoltarea societatii de maine".

"Educatia pentru sanatate, realizata in cadrul formal al sistemului de invatamant, este o mare oportunitate. Este o prima cale prin care copiii pot afla informatii corecte despre diferite aspecte ale sanatatii si inceputul formarii unor atitudini si deprinderi care vor avea efecte pentru sanatatea lor de-a lungul intregii vieti. O conduita preventiva se formeaza in timp, impactul fiind mai mare atunci cand debuteaza la o varsta frageda. scoala are o autoritate morala recunoscuta si, de aceea, educatia pentru sanatate asigurata prin intermediul acesteia capata o recunoastere individuala si sociala deosebita", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, invatamantul romanesc are nevoie de o abordare integrata a conceptului de educatie pentru sanatate, care implica mai mult decat o materie suplimentara la clasa si presupune existenta in fiecare unitate de invatamant a unei ambiante scolare ce inspira curatenie, siguranta si igiena, implica asigurarea asistentei medico-sanitare de urgenta in timpul programului, alocarea timpului si dotarilor necesare pentru educatie fizica si sport, existenta personalului si activitatilor de consiliere psihopedagogica.

"Traim intr-o societate globala, interconectata, in care accesul la informatii este liber, iar sursele sunt multiple, o lume in care amenintarile la adresa sanatatii vin de oriunde: alimentatie, stres, poluare, necunoasterea riscurilor de sanatate asociate diferitelor tipuri de comportamente. Singurul filtru pe care copiii il au este educatia, principala lor protectie in fata riscurilor si incertitudinilor prezentului. De aceea, imi exprim convingerea ca impreuna, depasind barierele de tipul 'pe vremea mea', vom gasi solutii eficiente, adecvate vremurilor noastre si contextului plin de provocari in care ne aflam", a conchis seful statului.

La eveniment au participat ministrii Educatiei — Adrian Curaj, Tineretului si Sportului — Elisabeta Lipa, Sanatatii — Patriciu Achimas-Cadariu si Muncii — Claudia Costea.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii