ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-07-2015, ora 09:22

Iohannis: „Optiunea Romaniei este sa-si consolideze credibilitatea strategica, intr-un context geopolitic extrem de sensibil”

Articol de Cristian Amariei
Optiunea Romaniei este sa-si consolideze credibilitatea strategica, asigurata prin predictibilitate si continuitate in politica externa si in cea de securitate si aparare, dar si prin intarirea democratiei si a statului de drept, in actualul context geopolitic 'extrem de sensibil' si intr-o regiune marcata in prezent de conflicte active si de deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa, a declarat presedintele Klaus Iohannis, intr-un interviu pentru agentia media The European Times.

"Actualul context geopolitic este extrem de sensibil. Am luat in considerare particularitatile sale in elaborarea Strategiei Nationale de Aparare a tarii. Romania se afla intr-o regiune caracterizata de mult timp prin existenta conflictelor inghetate si marcata in prezent de conflicte active si de deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa", a afirmat seful statului.

"In acest context, optiunea Romaniei este sa-si consolideze credibilitatea strategica, asigurata prin predictibilitate si continuitate in politica externa si in cea de securitate si aparare, dar si prin intarirea democratiei si a statului de drept", a declarat Klaus Iohannis, precizand ca parteneriatul strategic cu SUA si apartenenta la NATO si UE reprezinta bazele politicii externe a Romaniei.

In privinta aderarii la Spatiul Schengen, seful statului a spus ca Romania indeplineste de cativa ani toate criteriile tehnice, exprimandu-si regretul ca "au existat decizii politice din partea unor state care au determinat amanarea aderarii" la spatiul european de libera circulatie.

"Vom continua sa luam toate masurile necesare pentru a ajunge la o solutie pozitiva la nivel politic. As vrea sa spun, totusi, ca Romania actioneaza ca si cum ar fi deja parte a Spatiului Schengen. Rezultatele bune inregistrate, de exemplu, in lupta impotriva terorismului atesta faptul ca suntem un partener de incredere si ca actionam in conformitate cu statutul unei tari membre Schengen", a precizat el, in interviul aparut miercuri pe site-ul The European Times.

Klaus Iohannis a mai spus ca nu crede ca "la nivelul opiniei publice europene se poate vorbi despre o imagine preponderent negativa si profund distorsionata a Romaniei si romanilor".

"Perceptiile difera de la un caz la altul si de la o tara la alta. A lupta impotriva stereotipurilor si a prejudecatilor nu este simplu deloc. Dar romanii din strainatate demonteaza astfel de mituri prin comportamentul lor decent si onest si prin munca lor onorabila. Exista numerosi romani care sunt dovezi ale increderii, profesionalismului si excelentei in diferite domenii, in statele unde lucreaza si la prosperitatea si dezvoltarea carora contribuie", a subliniat el.

"Ii consider pe acesti cetateni ambasadori ai tarii noastre. Prin munca lor, ei construiesc, intr-o mare masura, imaginea si prestigiul Romaniei in lume", a mai afirmat seful statului, adaugand ca acest lucru nu inseamna ca "diplomatia si institutiile romanesti nu ar trebui sa adopte o atitudine hotarata si activa in construirea unei imagini obiective si corecte a Romaniei in strainatate".

Iohhanis a afirmat totodata ca angajamentul sau ca presedinte este "de a transforma Romania intr-o tara puternica si prospera". "Toate actiunile mele urmaresc acest obiectiv esential. Romania a intrat intr-o noua epoca a istoriei sale, iar votul de la 16 noiembrie 2014 a demonstrat ca romanii, indiferent daca locuiesc in tara sau in strainatate, isi doresc cu fervoare ca democratia, prosperitatea si statul de drept sa devina realitati in Romania", a adaugat el.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii