ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
20-01-2015, ora 20:10

Inca o banca din Romania, obligata sa inghete cursul la data acordarii unui credit in CHF

Articol de Madalina Irimia
Tribunalul Buzau a dat castig de cauza unui client intr-un proces impotriva unei banci, obligand-o pe aceasta din urma sa stabilizeze cursul franc/leu pentru calculul fiecarei rate succesive la nivelul valabil la data acordarii imprumutului.

In noianul de vesti proaste relative la francul elvetian, iata si niste vesti bune pentru consumatori : Doamna avocat Elena Pavel din Buzau a obtinut in cauza Olteanu vs. Piraeus stabilizarea cursului de schimb CHF/LEU pentru calculul fiecarei rate succesive datorate de consumator la cursul valabil la data incheierii contractului de credit!”, mentioneaza avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

Redam mai jos sentinta instantei din Buzau, pronuntata in 16 ianuarie, dar care poate fi atacata cu apel.

"Admite in parte cererea. Constata caracterul abuziv al clauzei contractuale prevazute la art.6.3 din contractul de credit nr.10000000000013174/28.03.2007, modifica in parte aceasta clauza si stabilizeaza cursul de schimb CHF/LEU pentru calculul fiecarei rate succesive datorate de reclamant la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului nr.10000000000013174/28.03.2007, incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti. Respinge ca neintemeiate capetele de cerere privind denominarea in moneda nationala a platilor si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare consemnate in art.1.3 lit. c din contractul de credit. Obliga parata sa plateasca reclamantului 1500 lei cheltuieli de judecata. Cu apel."

Aceasta reprezinta inca o victorie a clientilor impotriva bancilor pe tema creditelor in franci elvetieni. Anul trecut, Tribunalul Galati a dat prima sentinta irevocabila in cazul unui credit in franci elvetieni si a dispus convertirea lui in lei la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, la care se adauga o majorare de 10%.

Sursa: dailybusiness.ro
Foto: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii