A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713499370.5836.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Imunizarea prin vaccinare salveaza vieti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-10-2016, ora 14:14

Imunizarea prin vaccinare salveaza vieti

Articol de Cristian Amariei
In cadrul celei de-a cincea editii a Forumului National STOP GRIPA, eveniment dedicat preventiei prin vaccinare, experti romani si din strainatate, reprezentanti ai societatii civile si, nu in ultimul rand, reprezentanti ai Directiilor de Sanatate Publica din tara, au formulat inca odata o opinie comuna in ce priveste necesitatea existentei unui cadru legal care sa reglementeze vaccinarea in Romania.

In egala masura, raportandu-se la contextul actual, in care acoperirea vaccinala a scazut alarmant si Romania se confrunta cu o epidemie de rujeola, s-a conturat mai mult ca oricand necesitatea unei discutii realiste si argumentate despre vaccinare ca act de preventie responsabil.

Rujeola – boala prevenibila prin vaccinare

Aflandu-ne in mijlocul unei epidemii de rujeola declarata la nivel national de catre Ministerul Sanatatii la finalul lunii octombrie a acestui an, medicii si-au exprimat inca odata ingrijorarea in ce priveste gravitatea acestei boli in absenta vaccinarii.

"Pojarul ramine o importanta cauza de morbiditate si mortalitate la copii, in ciuda faptului ca este o boala prevenibila prin vaccinare. in anul 2014 au fost declarate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii 114.900 decese datorate acestei afectiuni, la nivel global, marea majoritate la copiii sub 5 ani. Altfel spus 314 decese in fiecare zi sau 13 decese la fiecare ora. Vaccinarea impotriva bolii a dus la o scadere a ratei de imbolnavire de 79% intre anii 2000-2014", a declarat Conf. Univ. Dr. Oana Falup Pecurariu, Presedinte al Societatii Romane de Boli Infectioase Pediatrice si membru in Comitetul Executiv al Societatii Europene de Boli Infectioase Pediatrice (ESPID).

La nivel mondial, in anul 2014, 85% dintre copiii erau vaccinati cu o doza de vaccin anti-rujeolic pana la varsta de 12 luni in cadrul programelor de imunizare nationala, fata de anul 2000 cand doar 73% dintre copii erau vaccinati. In cei 14 ani a fost posibila preventia unui numar de 17 milioane de decese datorate pojarului, facand acest vaccin unul dintre cele mai performante din punct de vedere al sanatatii publice mondiale.

Conf. Univ. Dr. Oana Falup Pecurariu a punctat in cadrul Forumului Stop Gripa si importanta schemelor nationale de vaccinare inca din anul 1940, an in care s-a luat decizia de implementare pe scara larga a vaccinurilor.

"Sistemele de sanatate publica din toate tarile europene urmaresc protectia majoritatii populatiei. Senzatia comunitatilor care se opun vaccinarii este aceea ca individul va fi sacrificat pentru majoritate. Cele mai eficiente sisteme sanitare vor avea politici sanitare care respecta atat individul cat si comunitatea si nevoile acesteia", a precizat Conf. Univ. Dr. Oana Falup Pecurariu.

Specialistii au adus in discutie si beneficiile vaccinarii impotriva poliomielitei, o alta boala grava ce poate determina sechele invalidante pentru tot restul vietii. in contextul scaderii acoperirii vaccinale sub 60% si aparitia unor noi cazuri de boala foarte aproape de Romania, la granita cu Ucraina, nu mai departe de toamna anului trecut, medicii au mentionat inca odata importanta imunizarii prin vaccinare.

"As vrea sa nu uitam campania de vaccinare antipolio din Romania din 1996, cand au fost vaccinati peste 2,5 milioane de de copii sub 5 ani cu vaccin polio oral. Parintii si comunitatea au inteles beneficiile si nu refuzat vaccinarea", a mentionat Conf. Univ. Dr. Daniela Pitigoi, Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals".

Mesaje adresate decidentilor: asigurarea accesului la vaccinare

Presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), Dr. Valeria Herdea a adresat o serie de mesaje adresate decidentilor, societatii civile si personalulului medical, in ce priveste accesul la vaccinare, sintetizate in "10 pasi simpli ai preventiei in fata bolilor infectioase prevenibile prin vaccinare".

"O tara bogata investeste in preventie, o tara saraca investeste in tratament. Romania ar trebui sa scape de ideea ca suntem o tara saraca. Sunt convinsa ca exista bani si pentru vaccinuri si pentru nutritie, pentru toate nevoile grave din sistemul medical. Munca zilnica cu pacientul nu este usoara, insa acel moment in care bariera de frica in ce priveste vaccinarea este depasita, prin intelegerea clara a protectiei oferite de vaccin, aduce cea mai frumoasa rasplata. Avem nevoie sa existe vaccinuri conform prevederilor Calendarului de Vaccinare si asigurate in flux continuu! Ma mandresc ca sunt medic de familie. Am nevoie de sprijinul dumneavoastra, al Ministerului Sanatatii si Ministerului de Finante pentru a avea un proces de vaccinarea 100% functional", a declarat Dr. Valeria Herdea.

Scaderea numarului de copii vaccinati in Romania reprezinta un semnal de alarma atat pentru specialisti, cat si pentru autoritati. Opinia comuna formulata de specialisti indica inca odata necesitatea informarii corecte si obiective a parintilor, acestia trebuind sa constientizeze si sa isi asume riscurile la care isi expun copiii in lipsa vaccinarii.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii