ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-12-2014, ora 11:25

INSCOP: Sanatatea, educatia si ordinea publica - evaluate de romani ca mergand in prezent mai rau ca in comunism

Articol de Madalina Irimia
Sanatatea, educatia, siguranta/ordinea publica, agricultura si industria sunt domeniile evaluate de romani ca mergand acum mai rau decat in perioada de dinainte de 1989, in timp ce transportul public, turismul, apararea tarii, politica externa, justitia si administratia publica sunt vazute ca functionand mai bine in prezent decat in perioada comunista, releva un barometru realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul".

Potrivit cercetarii, comparativ cu situatia dinainte de 1989, 63,4% dintre respondenti considera ca transportul public merge mai bine acum, 27% considera ca mergea mai bine inainte de 1989. in ceea ce priveste turismul, 56,5% dintre respondenti considera ca merge mai bine acum, 33,3% inainte. in privinta apararii tarii, 56,4% considera ca lucrurile stau mai bine acum, 31,1% inainte. in privinta politicii externe, 54,3% considera ca situatia este mai buna acum, 26,8% inainte. in raport cu justitia, 49,9% evalueaza situatia ca fiind mai buna acum, 38,2% atunci, in timp ce in raport cu administratia publica, 45,6% considera situatia mai buna acum, 36,6% atunci.

Vizavi de sanatate, 40,1% dintre respondenti spun ca lucrurile merg mai bine acum, 51,3% mai bine atunci, iar in ce priveste siguranta/ordinea publica, 37,8% considera domeniul ca functionand mai bine in prezent, in timp ce 52% spun ca situatia era mai buna inainte de '89. 31,1% spun ca lucrurile stau mai bine in prezent in educatie, 60% in trecut, 28% sunt de parere ca lucrurile stau mai bine in agricultura in prezent, 62,1% atunci, 24% considera ca situatia e mai buna in industrie acum, fata de 66,9% care considera ca era mai bine atunci.

"Au fost considerate ca mergand mai prost decat in perioada comunista sectoare percepute de public a fi afectate de o anumita dezordine, cumva specifica tranzitiei din Romania: siguranta publica (evident ca un stat totalitar lasa aparenta unei ordini publice mai bune decat unul democratic sau in tranzitie spre un sistem liberal-democratic), sanatatea, educatia (cu nenumaratele lor reforme), industria si agricultura, veritabile "marci" ale dictaturilor de dezvoltare, dar puse la pamant, intr-un fel sau altul, de tranzitie", explica Darie Cristea, sociolog — coordonator programe INSCOP Research.

Conform barometrului citat, un procent important dintre romani cred ca viata in Romania, la 25 de ani de la caderea comunismului, e mai rea decat inainte de 1989, dar considera ca in urmatorii 25 de ani viata va deveni mai buna. Majoritatea romanilor sunt de acord ca, dupa 25 de ani de democratie, Romania este o tara mai libera, dar in care nu exista mai multa dreptate.

Integral pe agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii