ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-11-2015, ora 16:10

Hackerii au luat in vizor Romania. Noi nu avem un plan de interventie - ce spune SRI

Articol de Madalina Irimia
Atacurile cibernetice s-au inmultit, dar cu toate acestea tara noastra nu are un plan pentru a actiona.

Expertii atrag atentia ca Romania nu are un cadru legal care sa oblige responsabilii sa ia masuri de protectie, adica agentiile guvernamentale sau operatorii privati nu pot fi sanctionati prin lege.

Specialistii in securitate cibernetica sustin ca hackerii din prezent nu mai ataca numai pentru faima, ci exista grupuri platite si antrenate sa fure informatii sau sa destabilizeze uneori institutii care au baze de date, transmite Pro TV.

"Acest sistem nu e functional pentru ca nu avem cadru de reglementare. El a fost gandit, exista un proiect, sunt norme, proceduri ce trebuie indeplinite de detinatorii de infrastructuri cibernetice de importanta nationala in momentul in care se ridica nivelul de la verde la portocaliu, care inseamna un pericol ridicat de atac cibernetic", explica Florin Cosmoiu, directorul Centrului CyberInt SRI, referindu-se la una dintre legile denumite generic Big Brother.

Printre tintele usoare pentru hackeri se numara primariile.

"Am facut evaluari pe o suta si ceva de orase si care ne trag un sistem de alarma ca sunt foarte in urma cu sistemele cibernetice. Realizeaza ca nu stiu, nu au oameni specializati, exista tehnologie, dar fonduri nu au si nu isi permit", sustine Alexandru Groseanu, presedintele Centrului de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor si Prevenirea Conflictelor.

Potrivit unor studii ale companiilor de profil, atacurile cibernetice au crescut cu 38% in ultimul an.

Recent, directorul adjunct al Centrului National CyberInt din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Gabriel Mazilu, a declarat ca "in fiecare an nivelul amenintarii cibernetice creste".

"Recunoastem public, in conferintele de presa, da, nivelul amenintarii cibernetice a crescut de la an la an, incepand din 2008, anul in care am inceput in mod institutional sa evaluam nivelul amenintarii cibernetice, an in care a fost constituit Centrul National CYBERINT in interiorul SRI. Practic, constatam ca, in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste. Aceasta crestere este una semnificativa si calitativa", a explicat Gabriel Mazilu.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: hackeri, sri, romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii