ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-05-2013, ora 12:22

Google marcheaza 93 de ani de la nasterea graficianului si realizatorului de filme SAUL BASS (VIDEO)

Articol de Cristian Amariei

Google sarbatoreste 93 de ani de la nasterea lui SAUL BASS (1920-1996), cineast american, creator de grafica si efecte speciale printr-un Doodle postat pe pagina de start.

SAUL BASS s-a nascut pe 8 mai 1920, in New York si, in cei 40 de ani de cariera, a lucrat cu cele mai importante nume de la Hollywood, printre acestia numarandu-se regizori ca Alfred Hitchcock, Otto Preminger, Billy Wilder, Stanley Kubrick si Martin Scorsese, el fiind celebrat astazi de catre Google, care a deschis prima pagina cu un Doodle special. BASS este cunoscut pentru grafica genericelor sau a secventelor de deschidere de la numeroase filme precum "North by Northwest" si "Psycho". De asemenea, Bass a proiectat unele dintre logo-urile cele mai reprezentative ale unor companii din America de Nord ca AT&T, Continental Airlines sau United Airlines.

SAUL BASS s-a tras din emigranti evrei veniti din Europa de Est, a copilarit in Bronx unde a absolvit liceul "James Monroe". SAUL BASS a inceput sa lucreze la Hollywood in anii '40 ca designer de afise de film. Regizorul Otto Preminger a fost atat de impresionat de munca lui Saul Bass la posterul filmului "Carmen Jones" (1954) incat i-a cerut sa faca secventa de deschidere a filmului. BASS a fost printre primii graficieni chiar si-a dat seama de potentialul creativ al secventelor de inceput si de final ale filmelor. Acesta a ajuns un nume in industria filmului la Hollywood gratie graficii de deschidere a filmului "The Man with the Golden Arm" (1955), o pelicula despre lupta cu drogurile a unui cantaret de jazz. Imiginile puternice realizate de Bass ce aveau ca tema o mana au facut ca inceputul peliculei sa ajunga o adevarata senzatie in acea vreme.

Saul Bass a creat secvente memorabile si pentru filmele lui Alfred Hitchcock: "North by Northwest" (1959), "Vertigo" (1958), "Psycho" (1960). Munca sa inovativa si revolutionara a facut din Saul Bass un grafician respectat la Hollywood. Spre finalul carierei a fost redescoperit de regizori ca James L. Brooks si Martin Scorsese pentru care a creat secventele de deschidere de la filme celebre ca "Goodfellas" (1990), "Cape Fear" (1991), "The Age of Innocence" (1993) si "Casino" (1995).

Stilul sau de a introduce publicul in atmosfera filmului prin grafica animata sau stilizata puternic din secventa de deschidere a influentat munca artistilor moderni de la Hollywood. Deschiderile de film de la "Catch Me If You Can" (2002), "X-Men: First Class" (2011) si serialul "Mad Men" ii aduc un omagiu muncii lui Saul Bass.

Sursa: protv.ro

     
Tag-uri: Google, doodle, Saul Bass
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii