ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-04-2015, ora 12:30

Gavrilescu: „Bucuresti si Iasi sunt orasele care inregistreaza constant depasiri ale poluantilor atmosferici”

Articol de Madalina Irimia
Municipiile Bucuresti si Iasi inregistreaza constant, in ultimii ani, depasiri ale valorilor de pulberi in suspensie /PM10/, doua dintre principalele cauze fiind traficul intens si santierele de constructii, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

'Fiecare dintre noi inspiram, in medie, circa 15 metri cubi de aer in fiecare zi. Cu alte cuvinte, suntem mari consumatori ai acestei resurse invizibile, pe care, poate si din acest motiv, multi semeni de-ai nostri o considera nu doar inepuizabila, ci si mereu curata si nepericuloasa (...) Datele de specialitate arata ca, in ultimii ani, mai bine de 40% din populatia urbana a Europei a fost expusa la concentratii de pulberi in suspensie (PM10) care au depasit limitele stabilite de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii. in Romania, doua orase inregistreaza constant depasiri ale acestui poluant: este vorba despre Capitala si municipiul Iasi. Tocmai de aceea, aceste aglomerari au fost incadrate in regim de gestionare I, care implica dezvoltarea de catre Primaria Capitalei si cea a Municipiului Iasi a planurilor de masuri de calitate a aerului, astfel incat sa fie atinse valorile limita prevazute de lege. Sa nu va imaginati ca doar Capitala Romaniei inregistreaza depasiri ale acestui poluant. Conform datelor Agentiei Europene de Mediu, si capitale europene, precum Budapesta, Parisul, Praga, Roma sau Sofia sunt intr-o situatie similara, inregistrand constant depasiri ale concentratiilor de pulberi in suspensie', a explicat Gavrilescu.

Ministrul Mediului a precizat, totodata, ca traficul intens si santierele in constructii reprezinta principalele cauze ale efectelor nocive de poluare asupra sanatatii.

'Fara rezerve, pot sa va spun ca provocarea autoritatilor nu doar din Romania, ci din intreaga Europa este calitatea aerului din aglomerarile urbane, din marile orase. Daca ati avut sansa sa vedeti de la distanta un oras aglomerat intr-o zi senina, cu siguranta ati vazut o ceata galbui-cenusie care invaluie strazile si cladirile. Gazele de esapament, traficul intens, cosurile industriale, santierele de constructii, incalzirea rezidentiala — toate, laolalta, se transforma in surse de poluare a aerului. Iar dintre toti poluantii atmosferici, pulberile in suspensie si ozonul de la nivelul solului sunt cei care afecteaza cel mai grav sanatatea umana. Aceasta situatie este generata, in cele mai multe cazuri, indiferent de tara, de traficul intens. in Bucuresti, de exemplu, statia de monitorizare a calitatii aerului din trafic, care semnaleaza des depasiri ale poluantilor atmosferici, este cea amplasata la Cercul Militar, din Calea Victoriei. insa nu doar traficul ne face aerul mai greu respirabil. in urma realizarii inventarelor locale privind emisiile de poluanti in atmosfera, pentru pulberile in suspensie, s-a constatat ca principalele activitati care afecteaza calitatea aerului, la fel de importante sunt si santierele de constructii, incalzirea in sectorul rezidential si institutional si sectorul industrial', a mentionat Gratiela Gavrilescu.

In viziunea oficialului de la Mediu, atunci cand vine vorba despre calitatea aerului si sanatatea populatiei, responsabilitatea revine autoritatilor locale, iar in sprijinul acestora a fosta elaborata si adoptata o Hotarare de Guvern care stabileste Metodologia de elaborare a planurilor de calitate a aerului.

'Responsabilitatea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ca autoritate centrala de reglementare pentru protectia mediului, este de a evalua si raporta nivelul de poluanti din atmosfera, precum si de a crea cadrul legal pentru limitarea si reducerea acestuia. Atunci cand vorbim de sanatatea populatiei, trebuie sa fim constienti ca, in Romania si peste tot in Europa, responsabilitatea revine in primul rand autoritatilor publice locale. Astfel, primariile au obligatia sa se prevada si sa aplice masuri specifice privind calitatea aerului (...) Pentru a veni in sprijinul autoritatilor locale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a elaborat o Hotarare de Guvern care stabileste Metodologia de elaborare a planurilor de calitate a aerului. Prin aceasta Metodologie se stabileste procedura prin care se asigura cadrul juridic, organizatoric, functional si o conceptie unitara de intocmire a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de actiune pe termen scurt si a planurilor de mentinere a calitatii aerului. in plus, Metodologia reglementeaza procedurile de consultare a publicului, de aprobare, de punere in aplicare, de monitorizare si de raportare a stadiului si a efectelor realizarii masurilor din aceste planuri catre institutiile nationale si europene', a subliniat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a participat, joi, la Conferinta ElementAir pe tema calitatii aerului, un eveniment in cadrul caruia sunt prezenti oameni din mediul de afaceri, politica, administratie si societate.

Conferinta isi propune sa devina un cadru de dezbatere privind urgentarea elaborarii Programului Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului, ce urmeaza sa fie adoptat de Consiliul General al Primariei Capitalei.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Ion,  23.04.2015 14:16

Fiecare dintre noi are sub picioare propriul său zăcământ diamantifer. Înainte de a explora pajiştile care par mai verzi numai pentru că se află la distanţă, asigură-te că ai explorat propria ta parcelă de iarbă. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii