A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713488645.4853.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Filmul regizorului iesean Cristian Mungiu - castigator la Festivalul de la Cannes 2012
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

CULTURA
28-05-2012, ora 06:05

Filmul regizorului iesean Cristian Mungiu - castigator la Festivalul de la Cannes 2012

Articol de Madalina Irimia

Cristian Mungiu a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu, duminica, la Festivalul de Film de la Cannes, pentru filmul "Dupa dealuri", catalogat de presa de specialitate si ca un favorit la un al doilea Palme d'Or pentru autorul sau.

De asemenea, ambele actrite din rolurile principale - Cosmina Stratan si Cristina Flutur, au obtinut premiul pentru interpretare feminina.

Emotionate, cele doua actrite au urcat pe scena de la Palais des Festivals de la Cannes pentru a-si primi premiul pentru prestatia din filmul regizat de Cristian Mungiu. "Cristian Mungiu are o maniera magistrala de a-si ghida actorii", a spus Cristina Flutur, multumindu-i regizorului, alaturi de Cosmina Stratan.

Cristian Mungiu a declarat, duminica, la gala de premiere de la Cannes, ca in spatele povestii din "Dupa dealuri" exista "oameni care au suferit cu adevarat", amintind ca filmul este bazat pe fapte reale. "Ma bucur sa ma aflu aici. Nu stii niciodata cand ti se mai da aceasta ocazie", a spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals, unde se desfasoara ceremonia de premiere.

Cristian Mungiu este scenaristul si regizorul filmului "Dupa dealuri/ Beyond the Hills", inscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei in septembrie anul trecut, cu titlul "Provizoriu".

Pelicula reprezinta o coproductie intre casa cineastului roman - Mobra Films -, casa franceza Why Not Productions si casa de productie, cu sediul in Belgia, a fratilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul "Dupa dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a doua fete, Alina si Voichita, care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

Din distributia filmului lui Mungiu fac parte Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu si Valeriu Andriuta. Cristian Mungiu este detinatorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", primit in 2007.

Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", in 2002, iar dupa primirea distinctiei de pe Croazeta, el a produs si a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" ( I - "Tovarasi, frumoasa e viata!" si II: "Dragoste in timpul liber") in 2009.

Sursa: realitatea.net

Surse foto: procinema.ro/rfi.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii