ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-01-2015, ora 11:50

Fidel Castro vorbeste pentru prima data de apropierea Cubei de SUA

Articol de Madalina Irimia
Fostul presedinte cubanez Fidel Castro a rupt tacerea, luni, dupa mai multe luni, recunoscand intr-o scrisoare ca nu are incredere in Statele Unite, dar ca nu respinge totusi apropierea recenta de Washington.

"Nu am incredere in politica Statelor Unite si nu am schimbat niciun cuvant cu ei, dar aceasta nu inseamna in niciun caz o respingere a unei solutii pasnice la conflicte", a declarat fostul sef de stat in varsta de 88 de ani intr-o scrisoare citita la postul public de televiziune.

Aceste afirmatii vin sa ridice misterul asupra viziunii sale de normalizare a relatiilor cu inamicul american, pe care Fidel Castro nu a incetat sa o critice timp de decenii. Aceasta scrisoare este dezvaluita intr-un moment in care starea de sanatate a liderului cubanez, care nu a mai aparut in public de un an, face obiectul a numeroase zvonuri.

Tacerea sa in momentul anuntarii dezghetarii relatiilor cu Statele Unite, la 17 decembrie, apoi revenirea in tara a agentilor cubanezi eliberati de Washington au alimentat aceste speculatii, aparute in principal in ziare si pe site-uri de Internet ale unor cubanezi expatriati.

In aceasta scrisoare adresata unei federatii studentesti, parintele revolutiei cubaneze - care i-a cedat puterea fratelui sau Raul incepand din 2006 din motive de sanatate - nu a comentat zvonurile, dar a tinut sa isi exprime sprijinul fata de politica succesorului sau fata de Washington.

"Presedintele Cubei a luat masuri pertinente in ceea ce priveste prerogativele sale (...) Aparam in continuare cooperarea si prietenia intre toate popoarele lumii, inclusiv cu adversarii nostri politici", a declarat Fidel Castro in acest mesaj lung, datat luni.

Citita la postul national de televiziune de catre Randy Perdomo, presedintele Federatiei studentesti universitare, scrisoarea vorbeste despre diverse teme, mergand de la inegalitati in Grecia antica la campanii militare cubaneze in Africa in anii 1970 si 1980, inainte de a incheia cu o referire la relatiile cu vechiul inamic american.

De-a lungul scrisorii sale, Fidel Castro revine si asupra anilor sai de studentie si ca revolutionar pana la preluarea puterii in 1959. "Am luptat si voi continua sa lupt (pentru demnitatea umana) pana la ultima mea suflare", a conchis el.

Publicarea scrisorii are loc la patru zile dupa primele discutii oficiale la nivel inalt dintre cele doua tari de mai multe decenii. Aceste discutii au deschis calea restabilirii relatiilor diplomatice intrerupte in 1961 intre cele doua tari.

Ultima iesire in public a lui Fidel Castro dateaza de peste un an. La 8 ianuarie 2014, el a mers la inaugurarea galeriei unui prieten vechi. Aceasta scurta aparitie a fost ultima ocazie in care au fost difuzate public imagini cu El Comandate. El a aparut incovoiat si cu dificultati de deplasare, sprijinindu-se de un baston si de bratul medicului sau personal.

De atunci, imaginile cu parintele revolutiei cubaneze au fost foarte rare. O exceptie pentru acest "animal politic" recunoscut pentru discursurile sale fluviu, caruia ii facea o deosebita placere sa critice "inamicul imperialist american" si sa se afiseze in fata presei atunci cand era la putere.

In iulie, el s-a intalnit cu presedintii chinez Xi Jinping si rus Vladimir Putin la domiciliul sau, dar in spatele camerelor de luat vederi. Doar cateva imagini au fost imortalizate la aceste intalniri. in august, Fidel Castro a primit un tanar admirator, in varsta de opt ani, dar si de aceasta data au fost date publicitatii doar fotografii.

De atunci, nicio imagine cu "tovarasul Fidel" nu a fost difuzata. Iar faimoasele sale "reflectii", publicate anterior cu regularitate in presa de stat din Cuba, au devenit din ce in ce mai rare. Ultimele dateaza din octombrie.

La 12 ianuarie, el a amintit lumii ca exista, adresandu-i o scrisoare vechiului sau prieten, fotbalistul argentinian Diego Maradona, aflat atunci in turneu pe insula comunista.

Dar continutul acestei scrisori dactilografiate nu a fost dezvaluit de presa oficiala.

Sursa: mediafax.ro
Foto: gandul.info
     
Tag-uri: fidel castro, cuba, sua
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii