A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713536824.7911.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Fermierii vor sa-i dea pe meteorologi in judecata, pentru ca n-au fost avertizati de seceta. ANM: „Am luat-o razna cu totii”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-08-2015, ora 11:16

Fermierii vor sa-i dea pe meteorologi in judecata, pentru ca n-au fost avertizati de seceta. ANM: „Am luat-o razna cu totii”

Articol de Cristian Amariei
Caz fara precedent in Romania: agricultorii le-au declarat razboi meteorologilor. Suparati ca seceta le-a distrus culturile, reprezentantii Asociatiei Producatorilor Agricoli vor sa-i dea in judecata pe cei de la ANM.

Potrivit stirileprotv.ro, fermierii sustin ca, daca ar fi stiut din timp de arsita prelungita, ar filuat masuri. Cei vizati se apara insa si le transmit ca i-au anuntat din aprilie de dezastru.

Agricultorii din zona Moldovei se plang ca vara aceasta a fost una dintre cele mai secetoase din ultimii 60 de ani. Presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania da vina pe meteorologi si vrea sa dea ANM in judecata. Sustine ca nu au fost avertizati la timp ca seceta va fi crunta, iar culturile vor fi distruse. Recolta de porumb, de pilda, este compromisa in proportie de 70 la suta.

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR: “Noi, agricultorii puteam lua si masuri de a mai diminua din efectele secetei. Prin folosirea altei structuri de cultura, prin folosirea unor hoibrizi mai timpurii. Din punctul nostru de vederea ne cerem un drept, pentru ca aceste institutii ale statului care trebuie sa ne informeze corect si la timp, sunt platite de noi."

Meteorologii se apara si sustin ca au avertizat inca din luna aprilie ca zona Moldovei va fi afectata de o seceta extrema. In plus, le reproseaza fermierilor ca de zeci de ani fac agricultura la mila cerului.

Ion Sandu, ANM: "Intr-o tara in care s-a distrus sistemul de irigatii, agricultorii nu si-au pus perdele de protectie in 25 de ani sa dai vina pe meteorologie, inseamna ca am luat-o razna cu totii. Am dat informatiile prognozelor facute pentru toate tarile din Europa de un centru international. ANM nu are nicio obligatie sa ofere informatii pentru prognoza pe termen lung pentru ca nu se fac astfel de prognoze in Administratia Nationala de Meteorologie."

La noi, padurile care asigurau umiditatea campurilor au disparut de mult. Au fost distruse de vandali, asa cum s-a intamplat si cu sistemele de irigatii. Din cele aproape 10 milioane de hectare cultivate, sunt irigate doar 130 de mii de hectare.
     
Tag-uri: fermieri, seceta, anm
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii