A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713479562.3463.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Expozitia „Vechile blazoane vorbesc…”, la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-07-2014, ora 19:51

Expozitia „Vechile blazoane vorbesc…”, la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Complexul Muzeal National „Moldova“ Iasi – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii, in parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei – Serviciul Judetean Iasi, Muzeul de Istorie Naturala Iasi, Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Biblioteca Judeteana „Gheorghe Asachi” Iasi, cu sprijinul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi organizeaza expozitia „Vechile blazoane vorbesc…”.

Vor fi aduse in fata publicului, pentru prima data impreuna, obiecte armoriate din colectiile Muzeului de Istorie a Moldovei, Muzeului Unirii, precum si din patrimoniul unor institutii partenere: Arhivele Nationale Iasi, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Acestora li se alatura si cateva obiecte din colectii particulare.

Blazoanele reconstituie universul simbolic al vechilor familii domnesti si boieresti. Revitalizarea stemelor de familie in Principatele Romane, la jumatatea secolului al XIX-lea, reprezinta o forma de integrare europeana a aristocratiei romanesti, heraldica fiind un fenomen cultural eminamente occidental. Pentru obiectele de muzeu stemele sunt un indiciu al identitatii si autenticitatii, conferindu-le o valoare deosebita. Stemele pastreaza amintirea un personaj istoric sau a unei familii si poarta cu ele o poveste. Un blazon este ca un mister ce se cere a fi dezlegat...

Expozitia cuprinde obiecte armoriate ce provin din familiile Moruzi, Callimachi, Sturdza, Ghica, Cantacuzino, Bibescu, Stirbey, Cuza, si chiar din inventarul familiei regale. In afara de acestea, vor fi prezente si obiecte cu steme care ilustreaza evolutia unor institutii: Universitatea, Primaria, Societatea de Medici si Naturalisti.

Iesenii sunt asteptati la vernisajul expozitiei care va avea loc miercuri, 23 iulie, la ora 18.00, la Muzeul Unirii, str. Lapusneanu nr. 14. Curatorii evenimentului vor fi Sorin Iftimi si Aurica Ichim.

Expozitia va fi deschisa publicului pana in data de 24 august 2014.

     
Tag-uri: expozitie, muzeu, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii