ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

CULTURA
11-12-2012, ora 06:17

Expozitia ICOANA SUFLETULUI MEU, la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Ateneul Tatarasi invita publicul marti, 11 decembrie 2012, ora 17.00, la vernisajul expozitiei ICOANA SUFLETULUI MEU - Antonela CORBAN.

Expozitia este deschisa spre vizitare publicului in perioada 11 decembrie 2012-11 ianuarie 2013.

Antonela Corban este absolventa a Facultatii de Filosofie din Iasi. Traseele sale speculative din perioadele de formare s-au intersectat la rastimpuri cu cele artistice, A. Corban optand, la un moment dat, de pe pozttia autodidactului, spre figuratia de factura sacra. Cele citeva expozitii anterioare au demonstrat o buna cuplare a platformei teologico-filosofice cu exigentele canonice ale redarii motivelor religioase.

In contextul multiplicarii seriale a icoanelor, fara asumarea unor competente distincte, se constata astazi o dislocare a picturii iconografice din zona artei propriu-zise spre cea a mimetismului artizanal. Poate din precautie, Antonela Corban isi refuza statulul de "iconar", admitand ca nici din punct de vedere dogmatic, dar nici stilistic nu satisface intocmai obedientele impuse de traditie, chiar daca acestea sunt foarte bine cunoscute. O atare licenta metodologica ii ingaduie mici "erezii" formale, care o sustrag registrului canonic rasaritean, fara ca acesta sa fie radical bulversat sau subminat in fundamente. Combinand modalitatile clasice de reprezentare a icoanelor ortodoxe cu cele surprinse in frescele, vitraliile si mozaicurile din catedralele occidentale, Antonela Corban dinamizeaza tiparele formale consacrate si le invioreaza cromatic. Ea pastreaza liniile si contururile ferme folosite in pictura pe lemn, utilizata in proiectele precedente, dar le adapteaza graficii pe sticla, in care predomina tonurile de auriu, argintiu si albastru.

     
Tag-uri: expozitie, icoane, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii