ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
17-09-2012, ora 04:32

Evaluarea nationala din 2013 - Vezi cum se va desfasura

Articol de Cristian Amariei

Evaluarea nationala din 2013 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfasura la aceleasi discipline ca cele din acest an, elevii vor sustine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape.

Cursurile la clasa a VIII-a se vor incheia in 14 iunie 2013, iar in perioada 17-19 iunie va avea loc inscrierea la evaluarea nationala, potrivit Ordinului privind organizarea si desfasurarea acestei testari in anul scolar 2012-2013.

Candidatii vor sustine probele scrise in 25 iunie la Limba si literatura romana, in 26 iunie la Limba si literatura materna si in 27 iunie la Matematica. Rezultatele vor fi afisate in 29 iunie, pana la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 16.00 si 20.00. In perioada 30 iunie - 2 iulie vor fi solutionate contestatiile, iar in 3 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

Calendarul de desfasurare a evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a in anul scolar 2012-2013 a fost aprobat prin Ordin al ministrului Educatiei.

Si la evaluarea nationala din 2013 elevii vor fi supravegheati in salile de examen cu camere video. De asemenea, salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si cele in care se preiau si se depoziteaza lucrarile scrise trebuie sa aiba camere de supraveghere.

Programele pentru disciplinele la care va fi sustinuta evaluarea nationala din 2013 sunt aceleasi cu cele din ultimii doi ani, respectiv cele aprobate in 2010 prin ordin al ministrului Educatiei.

Notele obtinute de elevi la evaluarea nationala vor conta la admiterea in liceu.

Admiterea in invatamantul liceal in 2013 se va desfasura conform aceleiasi metodologii de organizare si desfasurare ca si cea din anul scolar 2011-2012.

Pregatirile pentru admiterea la licee vor incepe in 31 ianuarie 2013 si se vor incheia in 8 iulie. Pana in 19 iunie, fiecare scoala va transmite catre comisia de admitere judeteana si, respectiv, cea a municipiului Bucuresti baza de date cu mediile generale de absolvire a elevilor clasei a VIII-a, lista corigentilor, repetentilor, a celor cu situatie neincheiata si a celor exmatriculati.

Comisiile de admitere vor trimite, pana in 21 iunie, Comisiei Nationale de Admitere baza de date cu mediile generale de absolvire a elevilor clasei a VIII-a. Pana in 4 iulie, Comisia Nationala de Admitere va retransmite comisiilor judetene baza de date cu mediile de admitere si ierarhia pe fiecare judet.

Pana in 5 iulie va fi afisata in fiecare scoala lista candidatilor, in ordinea descrescatoare a mediilor. Totodata, vor fi completate de catre secretariatele scolilor fisele de inscriere cu datele absolventilor, mediile generale de absolvire, notele si mediile obtinute la evaluarea nationala si mediile de admitere si va fi anuntata ierarhia absolventilor. Pana in 8 iulie vor fi eliberate fisele de inscriere pentru candidatii care participa la admitere in alt judet.

Elevii care vor sa candideze la liceele vocationale sau cei care vor sa participe la probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna se pot inscrie in perioada 27-29 mai, urmand sa sustina testarile in 30 mai - 1 iunie. Rezultatele vor fi afisate in 3 iunie si in aceeasi zi vor fi depuse contestatiile, urmand ca rezultatele finale sa fie afisate in 4 iunie.

Locurile speciale pentru candidatii romi vor fi afisate in 15 mai, iar cererile de inscriere pentru acestea pot fi depuse pana in 21 iunie. Repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi va avea loc in perioada 8-10 iulie.

Inscrierea si repartizarea candidatilor pentru invatamantul special va avea loc in perioada 11-13 iulie.

Repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape.

In prima etapa de admitere se pot inscrie candidatii din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 - 2014.

Din 5 pana in 10 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de diriginti, si vor fi verificate fisele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greseli.

Dupa ce baza de date va fi verificata de Comisia Nationala de Admitere, in 16 iulie va avea loc repartizarea computerizata a absolventilor inscrisi in prima etapa. Listele cu candidatii vor fi afisate in 17 iulie la scolile in care elevii au invatat si la liceele la care au fost repartizati, iar pana in 26 iulie pot fi depuse dosarele de inscriere.

A doua etapa de admitere va avea loc in perioada 17 iulie - 1 august, pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 - 2014.

In perioada 17-22 iulie vor fi completate fisele de optiuni de catre candidatii care nu au participat la prima repartizare si de catre cei care au ramas nerepartizati.

Repartizarea computerizata a candidatilor din etapa a doua de admitere va avea loc in 25 iulie, in aceeasi zi urmand sa fie afisate listele la scoli si licee. Candidatii repartizati vor putea depune dosarele de inscriere la licee in perioada 25-26 iulie.

In 26 iulie, liceele vor transmite situatia locurilor ramase libere in urma neinscrierii candidatilor admisi in cele doua etape, iar in perioada 29 iulie - 1 august vor fi rezolvate, de catre comisia judeteana de admitere, situatiile speciale, respectiv cele privind candidatii care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si cei care nu au participat la primele doua etape.

In etapa a treia de admitere in licee, repartizarea computerizata va avea loc in 5-6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizati in etapele anterioare, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara mai tarziu.

Pentru invatamantul seral si cel cu frecventa redusa, admiterea este programata in perioada 1 mai - 26 iulie. Inscrierea la invatamantul seral sau cu frecventa redusa a candidatilor din seriile anterioare va avea loc in 23 si 24 iulie, iar repartizarea candidatilor, in perioada 24-26 iulie.

Sursa: mediafax.ro

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii