ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
23-11-2016, ora 09:02

Europarlamentarii au votat planul UE pentru aparare. Ce presupune

Articol de Madalina Irimia
Parlamentul European si-a dat marti votul pentru planul ce prevede o coordonare mai stransa a politicilor de aparare ale statelor membre, transmite Reuters. Planul presupune si ca Europa va miza mai putin pe protectia militara a Statelor Unite, in conditiile in care presedintele ales Donald Trump a dat de inteles ca va reduce sprijinul militar pentru aliatii din cadrul NATO.

Europarlamentarii reuniti in sesiune plenara la Strasbourg au aprobat planul, 369 dintre ei votand pentru si 255, impotriva. S-au opus rezolutiei europarlamentarii eurosceptici, de extrema dreapta si de extrema stanga.

Proiectul prevede ca statele membre ale Uniunii Europene sa investeasca mai mult in misiuni militare si, in acelasi timp, sa dezvolte si sa imparta echipamente militare. Parlamentul European nu este for decizional in acest dosar, fiind nevoie de consensul liderilor statelor membre. Insa sustinerea exprimata de legiuitorii europeni indica in mod clar ca la nivelul partidelor importante exista vointa politica pentru ca Uniunea Europeana sa puna in practica acest plan de aparare, cel mai ambitios din ultimele decenii.

"Uniunea noastra nu are dotarile necesare pentru a face fata uriaselor provocari de securitate. Europa se bazeaza in continuare, in foarte mare masura, pe NATO si pe solidaritatea Statelor Unite", a spus europarlamentarul liberal Urmas Paet, fost ministru de Externe al Estoniei si autorul rezolutiei adoptate la Strasbourg.

"Pe termen lung, americanilor nu le va pasa de securitatea Europei. Rezultatul alegerilor din Statele Unite face ca sporirea capacitatii eurpene de aparare sa devina o problema de extrema urgenta", a spus si europarlamentarul german Michael Gahler.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii