ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-10-2016, ora 11:46

Economia supersonica: PIB-ul Romaniei a crescut cu 300% in 18 ani!

Articol de Madalina Irimia
PIB-ul pe cap de locuitor s-a majorat de patru ori incepand din 1998. tara noastra se afla pe locul opt in lume si pe locul doi in Europa dupa viteza cu care a evoluat economia in ultimele doua decenii.

Multi romani au tendinta de a-si con­sidera tara drept unul dintre cele mai nepotrivite locuri pentru a duce o viata decenta. Articolul de fata nu are de gand sa nege numeroasele motive de nemultumire ale acestora. Totusi, este corect sa vedem si jumatatea plina a paharului. Exista, de exemplu, o fateta a Romaniei pe care tindem sa o ignoram sau chiar sa o negam, respectiv aceea de membra de frunte a clubului celor mai performante economii din lume in ultimele doua decenii.

Cel putin asa indica datele seci ale Bancii Mondiale, care arata ca produsul intern brut pe cap de locuitor (ajustat cu paritatea puterii de cumparare - PPP, pentru a face comparatia cu alte state cat mai corecta) a crescut de patru ori in Romania in perioada 1998-2015 (respectiv cu 303%). Suntem, astfel, pe locul al optulea in topul evolutiei PIB per capita PPP in lume, dupa cinci state din Asia si Caucaz (inclusiv China), unul din Africa (Guineea Ecuatoriala, unde PIB-ul a crescut semnificativ datorita descoperirii unor zacaminte de petrol) si unul din Europa (Rusia). La capatul celalalt al clasamentului se afla Republica Centrafricana (unde PIB-ul per capita PPP a scazut cu 9%, de la 657 de dolari in 1998 la 597 de dolari in 2015) si Zimbabwe si Emiratele Arabe Unite, ambele cu minus 12% in acelasi interval (de la 2.046 la 1.794 de dolari, respectiv de la 80.000 la 70.000 de dolari).

Mai multe pe capital.ro
     
Tag-uri: economie, PIB, crestere
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii